Na današnji dan pretučen je Dženan Memić, sedam dana kasnije je podlegao povredama. Porodica se pet godina bori za istinu i pravdu

Dženan Memić je na današnji dan izgubio život u Velikoj aleji na Ilidži. I dok se njegova porodica pet godina bori da dokaže da je Dženan ubijen, njegova djevojka Alisa se brani da ima amneziju, a Tužilaštvo KS ne odstupa od optužbe za saobraćajnu nesreću. Žurnal donosi hronologiju događaja u ovom slučaju…

“Ovo je tek početak”, izjavio je advokat Ifet Feraget nakon hapšenja policajca Hasana Dupovca i Zijada Mutapa, oca Alise Mutap koja već pet godina tvrdi da ima amneziju i da se ne sjeća kobne večeri 8. februara kada je Dženan Memić zadobio smrtonosne povrede glave.

Podsjetimo, Dupovac i Mutap su uhapšeni 2. februara po nalogu Tužilaštva BiH koje je još u augustu 2019. formiralo predmet zbog organiziranog kriminala i ometanja istrage u slučaju Memić.

Oštećeni i osumnjičeni na istoj strani

Ovaj slučaj od početka prate različite kontroverze, od svjedoka koji su mijenjali iskaze, dokaza koji su nestajali, vještaka koji su iste materijalne dokaze tumačili na potpuno različite načine, pa sve do smjenjivanja policijskog komesara zbog davanja lažnih informacija (Vahid Ćosić, op.a.). Osim toga, ovo je jedan od rijetkih slučajeva, ako ne i jedini, gdje su oštećeni i odbrana osumnjičenih bili na istoj strani.

Dženan Memić je, podsjetimo, preminuo na KCUS-u 15. februara 2016. godine usljed teških povreda glave koje je zadobio sedam dana ranije dok je Velikom alejom na Ilidži šetao sa Alisom Mutap.

Dženan Memić i Alisa Mutap

Krivično djelo u ovom predmetu tri puta je prekvalifikovano – istraga se prvo vodila kao saobraćajna nezgoda, pa ubistvo i onda se Tužilaštvo KS ponovo vratilo prvobitnoj kvalifikaciji.

Naredba o sprovođenju istrage protiv nepoznate osobe zbog ubistva na štetu Dženana Memića donesena je 7. marta 2016. o čemu je Dalida Burzić, koja je u to vrijeme bila glavna tužiteljica Tužilaštva KS dopisom obavijestila porodicu Memić. U dopisu je posebno istakla dio o eventualnoj sankciji službenika MUP-a KS koji je u dva navrata davao različite izjave, a radi se o policajcu koji je prvi razgovarao sa jedinim svjedokom – Alisom Mutap.

U međuvremenu, policija je zbog sumnje da je ubio Dženana privodila i bivšeg Alisinog momka, ali je on ubrzo i pušten jer je utvrđeno da je u to vrijeme bio na terminalu Ilidža, što je dokazano i videosnimkom.

Tri mjeseca nakon Dženanove smrti, policija po nalogu Tužilaštva BiH hapsi Ljubu i Bekriju Seferovića zbog optužbe za ubistvo. Dan nakon hapšenja ukinut im je pritvor, da bi isti dan opet bili uhapšeni, ali zbog drugog krivičnog djela – protiv sigurnosti saobraćaja i nepružanja pomoći unesrećenoj osobi. Ljubo Seferović je isprva tvrdio da je on kombijem udario Dženana, ali se naknadno izjasnio da nije kriv.

Dalida Burzić je 24. februara 2017. održala konferenciju za medije na kojoj je prezentirala izvještaj o radu za prethodnu godinu i tom prilikom je spomenula slučaj “Memić” navodeći da su “zalutali u kvalifikaciju ubistva”.

“Istraga o ubistvu je otvorena na osnovu dva dokaza. Ta dva dokaza su nas vodila tim putem. Ono što se dešavalo toj istrazi i sve ono što smo uočili prilikom rada rezultiralo je time da smo prekvalificirali krivično djelo”, izjavila je Burzić.

Nakon toga su uslijedila dva sudska procesa i u oba su Seferovići oslobođeni krivice. Ovaj predmet je trenutno pred Vrhovnim sudom FBiH koje treba da se izjasni po žalbi Tužilaštva KS na oslobađajuću presudu Seferovićima.

Sastanak sa Dalidom

Dalida Burzić

Porodica Memić od početka tvrdi da Seferovići nisu krivi i da je Dženan udaren šipkom u glavu. Muriz Memić je pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, na suđenju Seferovićima, svjedočio u februaru 2017. godine.

On je tada izjavio da je Dženanov telefon bio kod Zijada Mutapa, te nakon što su oni došli do mobitela u njemu su otkrili poruku u kojoj Dženan savjetuje Alisu da “ne ide s njima”.

“Porodica je došla treći dan nakon događaja. Njena majka je rekla Arijani i mojoj supruzi da njih nije udarilo auto. Čuo sam se sa Zijom sve dok Dženan nije umro. On je rekao “moja porodica nema ništa s tim, treba li ti para”. Ja sam samo rekao daj mi ime i više se nismo čuli”, kazao je Memić.

Spomenuo je i izjavu dr. Alije Čelje, koji je operisao Dženana, i koji je u svom iskazu tokom saslušanja u MUP-u KS izjavio da mu “povrede ne odgovaraju saobraćajnoj nesreći”. Dr. Čeljo je preminuo u februaru 2017., a Tužilaštvo KS ga nikada nije saslušalo.

Memić se prisjetio i sastanka sa Dalidom Burzić 15. marta u njenoj kancelariji, a kojem je prisustvovao i Feraget.

“Ona počinje sa “jao, nije on njega htio ubiti, to je bilo naguravanje koje je eskiviralo”. Advokat Feraget i ja pitamo ko, kaže ona ne može reći zbog istrage. Ona je rekla i “ona je išla hodžama, preživjela je traumu, ja nju ne dam”. Feraget je pitao kako ne date, ona je odgovorila “ne dam”, ispričao je Memić. On je na suđenju potvrdio da je tokom uviđaja kod Dženana pronađen i pištolj, koji je inače u njegovom (Murizovom) vlasništvu i za koji ima dozvolu.

“Zbog čega bi takav momak poput Dženana, kako ga porodica i prijatelji opisuju, nosio pištolj”, pitao je tada advokat Seferovića Rusmir Karkin, na šta je Memić odgovorio “Zašto me to u Tužilaštvu nisu pitali, nego me sad pitaju kada je saobraćajna nesreća”.

Dalje je izjavio da je Dženan svojim prijateljima govorio da Alisa ima prijetnje, te da je Alisa izjavljivala da Dženan nosi pištolj, ali da on to nije znao.

“Nju treba pitati. Roditelji su joj izjavljivali da je njihovo dijete pretučeno, pa kako je pretučena – autom”, izjavio je tada Memić.

Pritisak na Ad hoc tijelo

Elmedin Konaković, lider Naroda i pravde, jučer je na svom Facebook profilu podsjetio šta se dešavalo noć prije nego je Ad hoc tijelo u slučaju Memić (imenovano u junu 2016.) objavilo svoj izvještaj.

“Samo da se podsjetimo da je noć prije objave izvještaja AD hoc radnog tijela Skupštine KS, Dalida Burzić poslala policiju Okeriću na vrata. Imali su zadatak da izuzmu izvještaj i da se ne objavi javno”, napisao je Konaković.

Podsjetimo, oni su u izvještaju ukazali na nezakonito djelovanje Tužilaštva KS, a tadašnji predsjednik Komisije Elvedin Okerić je u to vrijeme tvrdio da se na članove Komisije vršio neviđeni pritisak. U izvještaju se, također, tretirala i uloga uhapšenog Dupovca.

“Slijedom iskaza svjedoka postoji osnovana sumnja da su Dupovac i Mutap dio organizirane grupe na čijem čelu je nepoznata osoba”, izjavio je nakon hapšenja tužilac Tužilaštva BiH Ćazim Hasanspahić, te istovremeno najavio proširenje istrage protiv još nekoliko osoba.

Tužilac je naveo, podsjetimo, da je bez dileme utvrđen način i mjesto kako su osumnjičeni komunicirali da će dati novac da se nabavi zeleni Renaul Clio, koji se nikada nije pojavio kao predmet izvršenja djela.

Što se tiče dalje istrage, pretpostavlja se da će ona biti proširena protiv dvojice službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela zbog sumnje da su kobne večeri 8. februara propustili da pravovremeno obavijeste nadležne da je, osim Alise i Dženan zadobio teške povrede, a za koje će se ispostaviti da su bile smrtonosne.

Nermin Šehović, predsjednik Ad hoc tijela u istrazi “Memić” izjavio je u emisiji na Face TV da “stoji iza sve riječi, čak i zareza u izvještaju”.

Inspektor FUP-a Nermin Šehović o nestanku snimaka iz istrage slučaja “Dženan Memić”: Pustili su da vrijeme učini svoje

“Izvještaj je zasnovan na analizi dokumentacije iz spisa. Sve je zasnovano na dokumentima koji su nama bili na raspolaganju, a određene stvari su označene iz izjava policijskih službenika”, kazao je Šehović, te dodao da u zabilješkama stoji jedno, u izjavama drugo. Spomenuo je da je punoljetna osoba (Alisa Mutap, op.a.) dala izjavu u prisustvu roditelja.

Umiješanost ljekara s KCUS-a

Podsjetimo da je Tužilaštvo BiH formiralo predmet o organizovanom kriminalu u slučaju Memić po prijavi koju je Memić podnio protiv 45 osoba među kojima su tužitelji, policajci i doktori. Prvo ime na prijavi je Dalide Burzić, čija se suspenzija očekivala već odavno, ali je ona imenovana za sudiju Suda BiH.

“Sklonjena je sa broda koji tone”, reći će advokat Feraget.

On je, također, za medije govorio i o tome da su dvije ljekarske komisije utvrdile da Alisa ne može imati amneziju, dok je treća komisija dala tu dijagnozu.

“Ja znam da se Kemal Dizdarević obratio e – mailom Sebiji Izetbegović i rekao da ne može Alisa imati amneziju, jer ne postoji medicinska dokumentacija o tome. Nikome nije jasno zašto se Tužilaštvo dva puta obraća KCUS-u a ne traži mišljenje stručnjaka pojedinaca”, izjavio je Feraget na Face TV.

Čudan potez Tužilaštva KS

Od aprila 2016., kada je porodica Memić organizovala prve proteste na kojima su ih podržale stotine građana, uslijedilo ih je još oko 20. Svaki put su imali podršku velikog broja građana koji su dolazili iz svih krajeva BiH kako bi stale uz rame ovoj porodici.

“Neka Dalida kaže ime, ja ću prezime”, govorio je Memić često na protestima.

U to vrijeme u javnosti se sa slučajem Memić povezivalo i ime Muamera Budnje. Iako im to, inače, nije praksa, Tužilaštvo KS se u junu 2017. tim povodom oglasilo saopćenjem.

“S obzirom da oštećeni Muriz Memić i dalje poziva na iskaz svjedoka koji je navodno vidio Muamera Budnju u noći stradanja Dženana Memića (08.02.2016.) prikupljeni dokazi ovog tužilaštva potvrđuju suprotno. A, to je da Muamer Budnjo uopće nije bio u BiH u noći stradanja Dženana, već u Njemačkoj”.

Potom su taksativno naveli gdje je je sve boravio, u kojem hotelu, pa čak i kada je u kojoj radnji bio, a priložili su i šta je u apoteci kupovao.

U oktobru 2018., saopćenje putem e-maila, javnosti je uputila i Alisa Mutap. Navela je da se protiv nje i njene porodice vodi javni linč, te da je odlučila progovoriti. Između ostalog, navela je da je Muriz nikada nije pozvao da njih dvoje sami razgovaraju, te da su bile razne teorije u javnosti o događaju te večeri.

“Posljednja teorija koja je plasirana medijima jeste da je Dženanov ubica Muamer Budno. Naravno, ovo je dovelo do trošenja resursa pravosuđa na istraživanje ovog navoda, koji je pokazan kao očigledno lažan. Zanimljiva je činjenica da Muriz nikada nije izgovorio njegovo ime u javnosti i direktno ga optužio iz samo njemu poznatih razloga”, navela je Alisa tada u pismu, a dalje tvrdi da Muamera Budnju nikada nije upoznala i da je od nje stariji 20 godina.

Saslušanje Denisa Stojnića

Denis Stojnić, svjedok Suda: Znam ko je ubio Dženana! Senad: Siguran si? Ok, sumnjam! Alisa saučesnik!

Tužilaštvo BiH nastavlja da radi na ovom slučaju, a kako su još pred Sudom BiH rekli u 30 dana koliko će trajati pritvor Dupovcu i Mutapu, planiraju saslušati svjedoke i vještake, te proširiti istragu.

Jedan od svjedoka koji bi trebao biti saslušan danas jeste i Denis Stojnić, sportista i MMA borac. On je često tvrdio da zna informacije koje su značajne za slučaj Memić, a isto je ponovio i na Face TV. Prema njegovim riječima, Muriza Memića ne poznaje, dok je sa Zijom Mutapom prije nekoliko godina imao indirektni susret.

“Ukradena su mi tada auta, bila su možda i kod njega, čovjek je opisan kao lokalni šerif, baja. Zijo Mutap je pravi smjer ovog slučaja. To je prava adresa, ona nikakvu amneziju nema, trebala bi biti uhapšena kao saučesnik u ubistvu”, kazao je Stojnić.

On se jučer oglasio statusom na Facebooku u kojem je naveo da je želio svoja saznanja da podijeli sa građanima, bez obzira kojim su putem došla do njega, i da uputi službe na pravi put, što je učinio i prošle godine te je uslijedilo hapšenje Mutapa.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79