Na društvenim mrežama se pojavili lažni nalazi na COVID-19

U priopćenju se navodi kako su na nalazu koji kruži društvenim mrežama uočili brojne lažirane podatke

Djelatnici zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB-a Mostar izloženi su svakodnevnim neugodnostima, saopštila je Sveučilišna klinička bolnica Mostar.

”Žalosti nas činjenica što trebamo javnosti ukazati na, skoro pa svakodnevni, neki oblik neugodnosti kojima su izloženi naši djelatnici Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku. Jedan od takvih je pojava lažnih nalaza na COVID-19 te njihovo objavljivanje na društvenim mrežama čiji podaci ukazuju na, pojednostavljeno rečeno, loš proizvod Photoshopa”, navodi se.

U priopćenju se navodi kako su na nalazu koji kruži društvenim mrežama uočili brojne lažirane podatke. Naime, ime i prezime pacijenta ne postoji u bolničkom informatičkom sustavu kao i na platformi FBiH gdje su navedena imena svih testiranih osoba.

”Laboratorijski i registracijski brojevi koji se navode na nalazima također ne postoje u našem bolničkom informatičkom sustavu (BIS-u), – na nalazu uvijek uz pečat liječnika stoji i potpis, što na spomenutim lažiranim nalazima nije slučaj, u navedenim podacima lažira se i datum izrade nalaza čime se sugerira da se istovremeno izdaju pozitivni i negativni nalazi”, navodi se.

Iz SKB-a navode kako je ”svaka minuta u radu testiranja na COVID-19 više nego dragocjena.

‘Zasista nas žalosti činjenica što moramo trošiti vrijeme na analiziranje lažnih nalaza“, poručili su mikrobiolozi SKB Mostar.

Pored navedenog, djelatnici Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku svakodnevno su izloženi usmenim vrijeđanjima čije riječi nije primjereno citirati, a bilo je čak i pokušaja fizičkog nasrtanja. Unatoč iznimnom razumijevanju za strah i brigu koje građani imaju vezano za zdravlje, kako osobno tako i svojih najbližih, oštro osuđujemo svaki vid omalovažavanja, vrijeđanja i plasiranja lažnih informacija u javnost kojima se degradiraju pa i izlažu opasnosti naši djelatnici Mikrobiologije koji u ovoj pandemiji snose i izdržavaju najveći teret cjelokupnog zdravstvenog sustava”, navodi se u priopćenju SKB Mostar.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79