Na dvije dionice autoceste Sarajevo – Beograd bit će 63 mosta

Dvije dionice buduće autoceste koja će povezivati Beograd, Banju Luku i Sarajevo, prema projektu Prometnog instituta CIP, imat će 63 mosta, 13 nadvožnjaka i 22 tunela.

Prometni institut CIP izradio je cjelokupnu projektnu dokumentaciju za dvije dionice autoceste Sarajevo – Beograd, i to Kuzmin – Sremska Rača s mostom preko Save dužine 18 kilometara i Požega – Kotroman, dužine 61 kilometar.

Na obje dionice planirana su ukupno 63 mosta zbirne dužine 14,5 kilometara. S glavnim izvođačem radova, turskom firmom “Tasyapi” 8. oktobra dogovoreno je da će ta firma direktno ugovoriti s CIP-om kompletnu projektnu dokumentaciju i za dijelove autoceste kroz Bosnu i Hercegovinu. Na dionici Požega – Kotroman bit će izgrađena i 22 tunela čija je ukupna dužina 12,7 kilometara, a svaki će imati po dvije cijevi – jednu za svaki smjer vožnje, kao i 13 nadvožnjaka u zbiru dugačkih više od 1,5 kilometara, a projektna brzina za ovu dionicu je 100 kilometara na sat.

Od Kuzmina do Sremske Rače bit će i tridesetak malih mostova preko meliracionalnih kanala, čija će ukupna dužina biti 500 metara, a dozvoljena brzina vozila je, prema projektu, do 130 kilometara na sat.

Za tu dionicu projektirana je i izgradnja zajedničkog savremenog graničnog prijelaza na srbijanskoj strani s kompletnom infrastrukturom. Gradnja autoceste službeno je počela krajem kolovoza na dionici Sremska Rača – Kuzmin, a rok izgradnje je dvije i po godine. Ukupna vrijednost izgradnje obje dionice na teritoriju Srbije je oko 1,05 milijardi eura.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79