Na Facebooku se dopisivao sa djecom, tražio njihove fotografije

Identifikovana su mu četiri Facebook profila koje je koristio, a na svakom od profila imao je po nekoliko hiljada prijatelja na kojima su kao profilne fotografije uglavnom fotografije djece.

Policajci Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet Uprave krimnalističke policije MUP-a RS realizovali su pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka operativnu akciju kodnog naziva “Inverzija” u okviru koje je lišen slobode Duško T. u Tesliću.

Sumnjiči se da je počnio krivično djelo iskorištavanje djece i on je nakon kriminalističke obrade, po nalogu postupajućeg tužioca, pušten na slobodu.

U okviru ove istrage, pod nadzorom Orkužnog javnog tužilaštva Doboj izvršen je pretres lokacije koju koristi lišeni slobode i tom prilikom pronađeno je i oduzeto više predmeta koji će se koristiti u daljoj istrazi.

– Osumnjičeni se, iako je znao da se radi o djeci uzrasta 12 do 13 godina, dopisivao sa njima, na početku ih ispitivajući o svakodnevnim stvarima, a kasnije o njihovom ljubavnom životu. Također ih je pitao da li bi htjele da imaju odnos sa njim, postavljao pitanja da li su im genitalije obrijane i slično. Navodio je žrtve da se fotografišu bez odjeće i da mu šalju fotografije – ispričao nam je izvor iz istrage.

Iz MUP-a RS su istakli da njihovi službenici Odjeljenja za visokotehnološki kriinalitet nastavljaju sa primjenom nadzora na društvenim mrežama, a sve u cilju sprečavanja i suzbijanja ovakvih djela.

– Roditelje maloljetne djece savjetujemo da budu maksimalno oprezni prilikom korištenja društvenih mreža, te da na društvenim mrežama ne objavljuju fotografije djece, da ne prihvataju za prijatelje osobe koje lično ne poznaju, da ne komuniciraju sa nepoznatim osobama i ne daju svoje lične podatke, ali i podatke o drugim osobama strancima na internetu. O tome istom treba da pouče i svoju djecu – istakli su u MUP RS, prenosi Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79