Na fakultetu u Sarajevu student koji je polagao ispit pozitivan na koronavirus

Na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu prije nekoliko dana student zaražen virusom COVID19 polagao je ispit. Na ispitu je bilo ukupno 19 studenata. Ovu informaciju za Oslobođenje potvrdio je i dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu.

– Prije nekoliko dana student je bio na ispitu. Prvo je potvrđeno da njegov otac ima COVID19, a potom je i on dobio potvrdu da je zaražen.

Ono što sam ja saznao od profesora je da je bilo 19 studenata na ispitu. Sve mjere su bile poduzete. Bio je razmak između studenata, morali su imati maske tokom ispita. Mjerimo temperaturu beskontaktnim toplomjerom. Vrši se dezinfekcija ruku i obuće. Sinoć su obaviješteni studenti koji su bili na tom ispitu. Kontaktirana je i epidemiološka služba i rekli su da ako su sve mjere provedene kako treba nema potrebe da svi idu u izolaciju.

Studentima sa odsijeka matematike, fizike i hemije su ispiti u učionici. Tako su profesori odlučili. Mi nemamo naređenje da ispiti moraju biti online. Ako se desi da nam se još jedan student javi mi ćemo poduzeti mjere koje je potrebno – rekao je Mustafa Memić, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu.

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata u Federaciji BiH testirano je 775 uzoraka, od kojih je 69 pozitivnih na koronavirus.

Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Bosanskopodrinjskom, Kantonu Sarajevo i Kantonu 10.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79