Na granici oduzeta aroma za nargilu vrijedna 360.000 KM

Granična policija BiH, zajedno sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH i prema naredbama Suda BiH, realizovala je operativnu akciju kodnog naziva BOX, prilikom čega su obavljeni pretresi osoba, prostorija i pokretnih stvari na većem broju lokacija na području Višegrada i Sarajeva.

Aktivnosti su provedene zbog postojanja sumnje da je veći broj osumnjičenih osoba počinio kazneno djelo “Organiziranje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe” u vezi s kaznenim djelom “Krijumčarenje”.

Osumnjičeni su u dužem vremenskom razdoblju, od novembra 2022. godine, obavljali krijumčarenje trošarinske robe (aroma za nargilu) i drugih vrsta roba, preko državne granice, iz Srbije u BiH, izbjegavajući carinske kontrole, prilikom čega su takvim radnjama nanijeli štetu budžetu BiH, a za sebe pribavili protupravnu imovinsku korist.

U toku navedenih aktivnosti, slobode je lišen veći broj osoba. U sklopu Operativne akcije BOX privremeno je oduzeto 1.860 kg arome za nargilu, čija je tržišna vrijednost oko 360.000 KM.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79