Na granici sa BiH: Hrvatska priprema lokaciju za zbrinjavanja radioaktivnog otpada

Fond za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane “Krško” objavio je javnu nabavku za održavanje i čišćenje lokacije centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u osnivanju u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH, a rok za dostavljanje ponuda je 5. maj.

Kako je objavljeno na veb stranici Fonda, predmet ovog projektnog zadataka je pružanje usluga košenja trave, malčiranja i održavanja puteva radi potrebe održavanja zelenih površina, bolje prohodnosti i pristupa pojedinim skladištima i drugim objektima uključujući i planirane mjerne stanice.

Fond za finansiranje razgradnje Nuklearne elektrane “Krško” prošlog mjeseca je preuzeo na korištenje poslovni prostor u Dvoru u kojem će u dogledno vrijeme biti uspostavljen informativni centar, a u februaru je sproveden postupak u vezi sa fizičkom zaštitom centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac.

Hrvatska planira da polovinu radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane “Krško”, za čije zbrinjavanje je obavezana ranijim sporazumima, skladišti u prostoru kasarne Čerkezovac, u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH.

Osim toga, na ovoj lokaciji biće skladišten i postojeći institucionalni otpad. Na lokaciji Čerkezovac biće i Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

Procjene pokazuju da bi odlagalište otpada na ovom području ugrožavalo više od 250.000 stanovnika u slivu Une.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79