Na granici sakrio 50.000 eura u hlače, vozio 6 neprijavljenih laptopa

Carinici su tokom proteklog vikenda, u saradnji sa policijom, na dva najfrekventnija prelaza Horgoš i Kelebija otkrili i spriječili pokušaj prijenosa neprijavljenog novca i laptop računara u prtljažnicima vozila.

Neprijavljeni laptopovi otkriveni su na ulaznoj strani prelaza Kelebija kada je na red za redovnu kontrolu pristigao ”BMW X5” njemačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 32-godišnji državljanin Slovenije.

Na pitanje carinskih službenika da li ima nešto da prijavi, putnik je odgovorio da nema ništa i da sa sobom nosi samo lične stvari.

Međutim, pregled koji je uslijedio demantovao je njegove riječi, pošto su carinici u prtljažniku vozila pronašli torbu punu novih laptop računara.

U torbi se našlo čak 6 (šest) novih neprijavljenih laptopova marke ”Apple MacBook PRO”, čija je ukupna vrijednost procjenjena na preko 18.000 eura.

Upitan zašto nije prijavio novu robu koju unosi u zemlju, putnik je rekao da je u tranzitu i da nije znao da i u tom slučaju roba mora da se prijavi.

Podsećamo da i putnici koji su u tranzitu treba da prijave robu koju nose sa sobom kako bi dobili potvrdu sa kojom nesmetano mogu da napuste zemlju noseći prijavljenu robu sa sobom.

Gotovo u isto vreme, na izlaz prelaza Horgoš, pristigao je 33-godišnji nkemački državljanin koji se iz Srbije uputio ka Njemačkoj.

Kretao se trakom koja je obilježena zelenim semaforom, koja je namijenjena putnicima koji nemaju ništa da prijave, što je u razgovoru sa carinskim službenicima i potvrdio.

Ipak, detaljnim pregledom vozila i prtljaga otkriveno je da se u njegovom prtljažniku kriju neprijavljene devize.

Naime, ovaj putnik je sumu od preko 50.000 eura stavio u kesu koju je umotao u hlače i tako ih spakovao u kofer, a svoj postupak je pravdao riječima da novac nije njegov, već mu ga je dao prijatelj kako bi mu kupio automobil.

Bez obzira da li je novac vaš ili vam ga je neko dao, svaki iznos veći od 10.000 eura pri prelasku granice mora biti prijavljen.

Tako je i ovom putniku vraćen dozvoljeni iznos od 10.000 eura koji ne podliježe prijavljivanju, dok je ostatak sume od 40.675 eura privremeno zadržan do okončanja prekršajnog postupka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79