Na graničnom prelazu Bosanski Brod u šatorski karantin smještene 23 osobe

U šatorski karantinu koji se nalazi u Bosanskom Brodu u Zmaj Jovinoj ulici, u toku noći smještene su 23 osobe koje su ušle u ovu općinu na graničnom prelazu, potvrdio je komandant općinskog Štaba za vanredne situacije Ilija Jovičić.

Aktivirana VIBER grupa o aktuelnostima vezanih za koronavirus Covid-19

Jovičić je jutros na svom Facebook profilu naveo da među tim oosbama nema Brođana. On je sinoć objavio da je šatorski karantin u funkciji u koji će policija sprovoditi sve osobe koje ulaze u ovu općinu na graničnom prelazu, nakon kontrole sanitarnog inspektora i uzimanja podataka.

Prema podatcima koje je naveo sinoć, jučer do 16 sati u Bosanskom Brodu u kućnoj izolaciji se nalazi 222 osobe. Za 29 osoba istekao je rok obavezne izolacije.

U vezi sa postupanjem sa osbama u šatorskom karantinu, Jovičić je precizirao da ljekar uzima bris od svakog, kontroliše temperaturu i drugo, popunjava obrasce i elektronski upućuje na potrebne adrese.

(FOTO) Evo kako izgledaju šatori na graničnom prelazu Gradiška

Osobe iz Federacije BiH se pod pratnjom sprovode do granice sa FBiH i upućuju u matične općine, prosljeđujući i podatke, i to svaki dan u 13 sati. Osobe iz FBiH sa temperaturom i simptomima virusa odmah se upućuju u bolnicu u Doboj na dalje postupanje, naveo je Jovičić.

On je rekao da se lica iz Republike Srpske smještaju u šatore u centralnom karantinu u Bosanskom Brodu gdje čekaju nalaz brisa, odnosno rezultate testiranja.

Šatorski karantin – Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

– Po dobijenim nalazima, maksimalno 24 časa od ulaska u karantin, u zavisnosti od rezultata testa postupak je sljedeći: lica za koja je utvrđeno prisustvo virusa korona prevoze se Banja Luku u karantin, odnosno liječenje. Lica za koja je utvrđeno da nemaju novi virus upućuju se u općinske karantine, svako u svoju opštinu, naveo je Jovičić.

Prema njegovim riječima, kao najpovoljnija lokacija za smještaj osoba koja su iz Broda određena je Teniska dvorana u Domu sportova, poseban ulaz iz rukometnog igrališta.

– Brođani u karantinu ostaju 14 dana nakon čega će uz ljekarsko uvjerenje moći da ga napuste i idu kući ukoliko ljekarski nalaz bude negativan – pojašnjava Jovičić.

On je pozvao stanovnike Bosanskog Broda da ostanu kod kuće i da o mjerama koje se sprovode obavijeste prijatelje, rodbinu i poznanike koji planiraju dolazak preko graničnog prelaza u Bosanskom Brodu prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79