Na hrvatske puteve stižu nove kamere, mjeriće i razmak između vozila

U Hrvatskoj je na javnoj raspravi novi Pravilnik o mjerenju brzine u saobraćaju, u kojemu se predlaže nova regulacija nepoštovanja razmaka između vozila i prolaska kroz crveno svjetlo.

Kako javlja HAK, policija nabavlja uređaje kojima će mjeriti razmak između vozila.

Naime, iz HAK-a su pitali MUP Hrvatske imaju li trenutno postavljene kamere mogućnost snimanja razmaka između vozila.

“Uređaji za mjerenje brzine kretanja vozila, koje je nabavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, namijenjeni su isključivo za nadzor brzine kretanja vozila”, odgovorili su im iz MUP-a.

Dodali su kako je u toku postupak nabavke uređaja kojima bi se mjerio razmak između vozila u saobraćaju.

“Radi se o višenamjenskim uređajima koji razmak između vozila računaju temeljem izmjerenih brzina. Navedeni prekršaji će se moći utvrđivati nakon što nabavka bude realizovana”, saopštili su.

Iz HAK-a su se raspitali i oko sankcionisanja prolaska kroz crveno svjetlo na semaforu.

Naime, u Pravilniku piše da se prolazak kroz crveno svjetlo utvrđuje na temelju izmjerene brzine vozila i vremena prolaska preko označene zaustavne linije.

Prolazak kroz crveno svjetlo dokumentira se dvjema fotografijama. Prva fotografija pokazuje vozilo prije označene zaustavne linije, dok druga fotografija pokazuje vozilo nakon zaustavne linije. Obje fotografije osim vozila pokazuju i crveno svjetlo na semaforu.

Kada se radi o kamerama koje će kažnjavati ovaj prekršaj, policija javlja da su one u vlasništvu Grada.

“Na pitanje koje se odnosi na kamere koje su postavljene na lokacijama u Zagrebu, obavještavamo Vas kako nisu u vlasništvu Ministarstva unutrašnjih poslova, već Grada Zagreba stoga Vas upućujemo da se za odgovore obratite nadležnim službama Grada Zagreba”, poručila je policija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79