Na izbore u Tunisu izašlo samo 11 posto građana

U drugom krugu izbora u Tunisu samo 11 posto birača je izašlo.

Kritičari predsjednika Kaisa Saieda rekli su da su prazna biračka mjesta dokaz javnog prijezira prema njegovom planu i preuzimanju ovlasti.

Izlaznost u drugom krugu

Izlaznost u drugom krugu glasanja jučer je međutim, veća od izlaznosti u prvom krugu u decembru, u kojem je izlaznost bila 8,8 posto.

– Gotovo 90 posto birača u Tunisu ignorisalo je ovaj komad teatra i odbilo se uključiti u proces. Pozivam političke skupine i civilno društvo da se udruže kako bi radili na promjenama, u obliku odlaska Kaisa Saieda i prijevremenih predsjedničkih izbora – rekao je šef glavne opozicone stranke u zemlji, Fronta nacionalnog spasa novinarima.

Od ukupnog biračkog tijela od 7,8 miliona glasalo je oko 887.000 birača od 7,8 miliona.

Konačni rezultati

Konačni rezultati nisu se očekivali u nedjelju. Glavne stranke bojkotovali su izbore i očekuje se da će većina mjesta pripasti nezavisnim.

Nedjeljno slaba izlaznost na izborima bio je još jedan udarac za Saieda, koji je zakonodavnom tijelu oduzeo ovlasti i sebi dodijelio veliku moć od dramatičnog preuzimanja vlasti 2021. godine.

Saied je 25. jula 2021. godine smijenio vladu i zamrznuo rad parlament prije nego što ga je raspustio i progurao novi ustav, koji mu daje gotovo neograničene ovlasti.

Najnovija anketa smatrana je posljednjim stupom Saiedove transformacije politike, uvođenjem novog zakonodavnog tijela koje neće imati gotovo nikakve ovlasti pozivati predsjednika ili vladu na odgovornost.

Opozicione skupine

Za državni udar, opozicione skupine optužuju Saieda zbog zatvaranja prethodnog parlamenta 2021. godine.

Navode da je uništio demokratiju izgrađenu nakon revolucije u Tunisu 2011. i koja je pokrenula Arapsko proljeće. Njegovi postupci, kako navodi Saied je rekao da su bili zakoniti i nužni da bi se Tunis spasio od godina korupcije i ekonomskog pada u rukama sebične političke elite.

Iako je njegov novi ustav izglasan na prošlogodišnjem referendumu, učestvovalo je samo 30 posto birača.

Ekonomski pad

Ekonomski pad u Tunisu, gdje su neke osnovne robe nestale s polica, a vlada je srezala subvencije tražeći inozemnu pomoć kako bi spriječila bankrot, ostavio je mnoge razočarane politikom i ljute na svoje vođe.

– Ne želimo izbore. Želimo mlijeko, šećer i ulje za kuhanje – rekla je Hasna, žena koja je u nedjelju kupovala u kvartu Etadamon (Ettadamon) u Tunisu.

Činilo se da su mnogi Tunižani u početku pozdravili Saiedovo preuzimanje ovlasti 2021. nakon godina slabih vladajućih koalicija za koje se činilo da nisu u stanju oživjeti umiruću ekonomiju, poboljšati javne usluge ili smanjiti velike nejednakosti. Međutim, Saied nije iznio nikakav jasan ekonomski plan osim protiv korupcije i neimenovanih špekulanata, koje je okrivio za rast cijena.

Agencija za kreditni rejting Moody's u petak je snizila rejting duga Tunisa, rekavši da vjerojatno neće platiti državne zajmove.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79