Na Izetbegovićev poziv da se ogradi od Vulina, Vučić pronašao krivce u BiH

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom današnje posjete mjestu Despotovac u toj zemlji komentarisao i izjavu Bakira Izetbegovića (SDA) o “srpskom svetu” Aleksandra Vulina, kazavši da na taj način Izetbegović proizvodi nestabilnost u regionu.

Naime, ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin je na stranačkom skupu održao govor u kojem je kazao da je “zadatak ove generacije srpskih političara da stvore ‘srpski svet'”. Glasni i kontroverzni Vulin je ovakvo nešto izjavio očigledno za unutrašnje političke potrebe u Srbiji i okupljanje naroda oko ideje srpstva pred izbore, no udica je svakako dobro poslužila i u BiH.

Vrlo brzo su se nanizale reakcije bh. političara, koji jednostavno ne mogu da ignorišu priče politički i diplomatski nebitnog ministra iz Srbije. Uslijedile su reakcije Denisa Zvizdića, Bisere Turković i drugih, no Vučić to pobija uobičajenim odgovorom, a to je da “Srbiju interesuju isključivo njene granice”.

Nakon toga Izetbegović još jednom poziva Vučića da se jasno ogradi od Vulinovih izjava, kazavši jučer nakon dženaze žrtvama u Prijedoru da je “ideja ‘srpskog sveta’ drugo ime za ‘Veliku Srbiju'”.

Komentarišući tu izjavu, predsjednik Srbije je rekao da nije neko ko želi zapušiti usta bilo kome i da nije njegovo da ušutka Vulina.

“To može da radi Bakir Izetbegović ili neko drugi”, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije ignoriše činjenicu da poruke poput one Vulinove upravo služe toj svrsi i optužuje one koji reaguju, a ne kritikuje onog koji je to prvi izgovorio, vjerovatno uz prešutnu saglasnost njega samog.

Nakon toga Vučić zaključuje da političari iz BiH namjerno reaguju na Vulina kako bi imali izgovor za prozivanje Srbije za proizvodnju nestabilnosti u regionu piše Klix.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79