Na KCUS-u besplatni pregledi kože 23. maja

Dana 23. maja, u Klinici za kožne i venerične bolesti KCUS-a, održat će se besplatni preventivni pregledi kože, organizovani u sklopu kampanje “Euromelanoma 2024.”

Građani zainteresirani za ovu uslugu mogu se prethodno prijaviti na broj telefona 033 298-373 svakog radnog dana između 14 i 15 sati.

Kampanja Euromelanoma ima za cilj rano prepoznavanje raka kože, identifikaciju osoba s melanomom ili drugim malignim tumorima kože u ranim stadijima, kao i prepoznavanje osoba s povećanim rizikom od obolijevanja.

Educiranje javnosti o važnosti redovnih pregleda kože ključno je za otkrivanje sumnjivih promjena u najranijim fazama, što omogućava potpuni oporavak.

Prof. dr. Emina Kasumagić-Halilović, šefica Klinike za kožne i venerične bolesti, naglašava da KCUS već 14 godina kontinuirano provodi ovakve kampanje, dok je Klinika za kožne i venerične bolesti KCUS-a punopravni član Euromelanoma boarda. „Ove akcije značajno doprinose podizanju svijesti pacijenata. Podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pokazuju da više od tri miliona Evropljana godišnje oboli od nekog oblika malignog tumora kože, koji se smatra najčešćim zloćudnim tumorom s najbržim porastom incidencije. Učestalost melanoma, najopasnijeg malignog tumora kože, godišnje raste za 3-7%, ovisno o geografskom području“, pojasnila je.

Doc. dr. Alen Pilav, v.d. generalnog direktora KCUS-a, naglašava da kampanja naglašava važnost rane dijagnoze melanoma kao najagresivnijeg karcinoma u humanoj patologiji. „Medicinski radnici, osim liječenja, moraju aktivno raditi na prevenciji bolesti. Ovakve kampanje pomažu u podizanju svijesti o ranoj prevenciji i zaštiti od malignih oboljenja. Neophodno je uvesti nacionalne programe skrininga i uključiti sve odgovorne institucije u realizaciju ovih programa s ciljem zaštite zdravlja svih građana“, izjavio je doc. dr. Pilav.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79