Na KCUS-u više nema mjesta, otvara se izolatorij u Željezničkom školskom centru

Izolatorij u Željezničkom školskom centru bit će u funkciji za sedam dana, najavio je na današnjoj pres konferenciji ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Faruk Kapidžić. Razlog tome je povećan broja zaraženih koronavirusom rečeno je danas nakon vandredne sjednice Vlade KS i Kriznog štaba KS.

– Novi izolatorij moći će primiti između 300 do 400 pacijenta. Međutim za početak će imati 100 kreveta. Uglavnom će tu biti smješteni pacijenti s lakšom zdravstvenom slikom – kazao je Kapidžić.

Kako je rečeno, centar će u u početku moći primiti blizu 100 pacijenata, a kapacitet će proširivati u skladu s potrebama, te će se raditi na tome da se primaju i pacijenti sa srednje teškom kliničkom sliku. Ti pacijenti će biti pod nadzorom uposlenika iz domova zdravlja.

Osim toga, za teže oboljele pacijente će biti osigurano još 30 kreveta u Općoj bolnici pored nešto više od 90 kreveta koji se nalaze u izolatoriju na Podhrastovima, odlučeno je na sjednici.

Vlada će već u ponedjeljak tražiti od KCUS-a i Opće bolnice da se izjasne koje prostore u ovim ustanovama je moguće pretvoriti u izolatorije, bez ugrožavanja drugih pacijenata.

– Trenutno je na Podhrastovima 96 pacijenata, znači već su četiri osobe u hodnicima. Zbog toga će već danas biti dostupno 30 novih ležajeva u okviru Opće bolnice – rekao je Kapidžić.

U međuvremenu, Vlada Kantona Sarajevo oglasila se saopćenjem:

– Vlada Kantona Sarajevo je, nakon jučerašnje i današnje vanredne sjednice sa članovima Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS za praćenje i analizu situacije izazvane novim koronavirusom, donijela odluku o stavljanju dijela objekta Željezničkog školskog centra u funkciju privremenog izolatorija Kantona Sarajevo. U uvjetima nepostojanja ministra zdravstva, kao i pogoršane epidemiološke situacije u Kantonu, premijer Mario Nenadić sazvao je ovu sjednicu, te donio ovakvu odluku sa ostalim članovima Vlade i na prijedlog Kriznog štaba, u čijem sastavu su čelnici zdravstvenih ustanova sva tri nivoa zdravstvene zaštite i ključnih bolničkih odjeljenja, kao i Zavoda za javno zdravstvo i Zavoda zdravstvenog osiguranja KS – stoji u saopćenju.

Privremeni izolatorij će biti stavljen u funkciju (oformljen i spreman za rad) do kraja naredne sedmice, a služit će za izolaciju zaraženih osoba sa lakšom kliničkom slikom koje ne zahtijevaju bolničko liječenje, a koji nemaju mogućnosti za izolaciju u kućnim uslovima.

– Ovaj izolatorij se formira za slučaj potrebe zbrinjavanja većeg broja oboljelih u KS, shodno aktu Federalnog ministarstva zdravstva i Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a do stavljanja u funkciju Covid-izolatorija pri JU Opća bolnica „Prim.dr.Abdulah Nakaš“, odnosno dok se ne završi rekonstrukcija prostora bivšeg Armijskog garnizonskog centra. Nadzor nad radom i funkcionisanjem privremenog izolatorija vršit će JU “Dom zdravlja KS” – navodi se.

Na sjednici je dogovoreno da se paralelno sa aktivnostima na uspostavljanju privremenog izolatorija, odmah stave u funkciju i počnu popunjavati svi raspoloživi bolnički kapaciteti u Kantonu Sarajevo za smještaj i liječenje srednje teških i teških covid-pacijenata.

Dogovoreno je da će se nakon popune trenutnih kapaciteta u Klinici Podhrastovi početi popunjavati kapaciteti u Općoj bolnici, koja je obezbijedila 30 kreveta za prijem covid-pacijenata. Nakon toga će se ići na popunu svih dodatnih bolničkih kapaciteta. Klinički centar i Opća bolnica izvijestit će Vladu koji su to dodatni bolnički kapciteti za prijem covid-pacijenata, a koji nece ugroziti liječenje drugih pacijenata.

– Sve zdravstvene ustanove u Kantonu Sarajevo će dati na raspolaganje zdravstveni i drugi kadar za formiranje timova koji će biti angažirani u privremenom izolatoriju. Vlada KS je, također, putem JU “Služba za zapošljavanje KS” obezbijedila 82 zdravstvena radnika, odnosno ljekara i medicinska tehničara za potrebe privremenog izolatorija, kroz Program aktivnih mjera politika zapošljavanja – stoji u saopćenju Vlade.

Vlada će u saradnji UNDP-om osigurati uređenje prostora u skladu sa zdravstvenim i drugim standardima za boravak pacijenata i rad zdravstvenog i drugog pomoćnog osoblja, koje će izraditi Krizni štab. Za koordinaciju ovim aktivnostima zaduženo je Ministarstvo zdrvastva KS koje će o tome redovno izvještavati Vladu.

Na sjednicama je razmatrano i stanje u vezi sa trenutno raspoloživim kapacitetima za obavljanje testiranja na koronavirus, odnosno PCR testova i uređaja, osoblja za rad na testiranjima, kao i drugih raspoloživih laboratorijskih kapaciteta u Kantonu Sarajevo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79