Na Kongresu SDP-a Tuzlaci predložili prolongiranje mandata predsjedniku do poslije lokalnih izbora

Odmah na početku Kongresa SDP-a koji se održava danas, predloženo je prolongiranje izbora novog rukovodstva dok ne prođu lokalni izbori sljedeće godine. Delegati će o tome raspravljati te na kraju donijeti odluku koja će, sudeći prema onome što su do sada govorili na Kongresu, biti potvrdna.

Aktuelnom predsjedniku Nerminu Nikšiću je istekao mandat i na današnjem Kongresu bi trebalo biti izabrano novo rukovodstvo, međutim u SDP-u za to nema volje. Iako je Nikšić ranije kazao da neće prihvatiti svoj ostanak na čelu stranke, već duže vrijeme se priprema odluka o prolongiranju njegovog mandata.Upravo to su i predložili članovi SDP-a iz Tuzle da se stavi na dnevni red tekućeg Kongresa, a za šta je nakon kratke rasprave potvrdno glasalo 498 SDP-ovih delegata od 528 prisutnih.

Pojedini su isticali da to nije dobra odluka kazavši kako premijer FBiH koji ima veliku izvršnu odgovornost u entitetu ne bi trebao obavljati ključne partijske funkcije jer neće imati vremena za obje stvari. Upitno je i da li je odluka statutarna s obzirom na to da nije predložena i odgovarajuća izmjena statuta.

Međutim, čini se da nema mnogo članova koji se protive ovoj odluci i da će ista biti usvojena.

Od 620 pozvanih članova, prisutno je njih 528, a na Kongres nije došao član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, kao ni federalni delegat Irfan Čengić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79