Na Kosovu od danas policijski sat, odgođen početak školske godine

Kosovska vlada odobrila je jučer novi set mjera u borbi protiv Covid-19, kojim se kretanja građana ograničava u periodu od 22:00 do 05:00 sati ujutru. Mjere stupaju na snagu danas (nedjelja) i važit će do 13. septembra.

Ograničen je i rad ugostiteljskih objekata do 21:30 sati, a u narednim danima, kafići i restorani će goste moći da uslužuju isključivo u baštama.

Novim setom mjera, prihvaćen je predlog Ministarstva prosvjete da se početak školske godine odgodi za 13. septembar, prenose tamošnji mediji.

Građani koji ulaze na Kosovo morat će da dostave dokaz o vakcinaciji, negativan PCR test urađen u posljednja 72 sata ili serološki test u posljednjih 30 dana, bez obzira na nacionalnost. U suprotnom, morat će da budu sedam dana u izolaciji.

Donesena je odluka o upošljavanju još 422 zdravstvena radnika.

Ministar zdravlja Arben Vitia rekao je da je pooštravanje mjera bilo neophodno u ovoj situaciji, i ostavio otvorenom mogućnost uvođenja novih restrikcija ukoliko se situacija ne poboljša.

Jučer je na Kosovu registrovano još 1.891 zaraženih osoba od 13.120 testiranih, uz 18 smrtnih slučajeva..

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79