Na kraju šume kod Zenice Džafer Čoloman imao je šta i vidjeti, ostao je pribran

O ne baš ugodnom susretu sa zmijom otrovnicom na kraju šume kod Zenice, javlja ekolog prof. Akif Smajlović.

,,POSKOK U FEBRUARU NA PEPELARIMA !

Suncan 24 februar ostace Coloman Dzaferu u sjecanju jer je tog dana neocekivano na ivici sume ugledao poskoka.

Inaceu BIH zive tri vrste otrovnih zmija : 1/ poskok 2/ sarka 3/ sargan .Poskok je najotrovniji i obitava na planinama do 2000 m N/ V..Pari se u proljece a zenka iznese od 3 do 6 mladih koji su odmah pokretni , sto nije slucaj sa ostalim zmijama .Kada se nalazite u prirodi kada zmije nisu u hibernaciji / proljece , ljeto , jesen / trebate biti oprezni i ne gaziti visoku travu.

Zmije nemaju usi i ako ne spavaju cuju priblizavanje covjeka pomocu zivcanog sistema na trbuhu jer osjete mehanicke talase koji se prenose kroz zemlju .Imao sam na stotine susreta sa zmijama na planini ali ih nisam ubijao jer imaju svoju ulogu u BIODIVERZITETU.

Poznato je da vecina ljudi ne razlikuju otrovnice od bjelouski , smoculja ili blavora tako da cesto vidim ubijene i te vsate mada treba napomenti da blavor spada u gustere. Na Sljemenu su Zagrepcani u strahu pobili sve sto gmize a posljedica je najezda miseva koji se mnoze geometrijskom progresijom .Zbog toga u proljece mnogi izletnici oboljevaju od opsane misije groznice koja napada bubrege .Da se vratim ovom slucaju.

KADA SE OTRVNICA NADJE U BLIZINI KUCE TADA NEMATE MNOGO MOGUCNOSTI VEC UBIT JE STO JE I DzAFER URADIO.

KAKO SPRJECITI DOLAZAK ZMIJA KUCAMA ILI VIKENDICAMA !

Jednostavno oko objekta pospite sodu bikarbonu jer zmije bjeze od njenog mirisa .”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79