Na krovu zgrade u Titovoj dogradio kuću

Priča o Zeničaninu koji je na krovu stambene zgrade napravio kuću još se prepričava u javnosti. Međutim, da ovo nije sporadičan slučaj i da u svakom gradu ima samovolje pojedinaca pokazuje i primjer iz ulice Maršala Tita 54 u samom srcu glavnog grada.

Prvobitno stanje

loading...

Naime, na ovoj lokaciji odmah iznad knjižare „Svjetlost“ jedan od stanara na petom spratu još 2005. godine nadogradio je još jedan sprat stana iako se radi o nacionalnom spomeniku i objektu na kojem je zabranjena gradnja. Stan koji je nadogradio u obliku je kuće. Inače, u ovoj ambijentalnoj cjelini na broju 34 smještena je i Salomova palača izgrađena 1921. godine.

Žalosti i činjenica da ni nakon 13 godina nadležne općinske i kantonalne inspekcije nisu sankcionirale bespravne graditelje koji su bili dužni vratiti ovaj dio zgrade u prvobitno stanje.

Ekipa „Avaza“ obišla je ovaj objekt i u razgovoru sa stanarima saznali smo da su vlasnici prije mjesec od svojih komšija zatražili izjave da su saglasni da se dograđeni dio zgrade legalizira.

Inače, i Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika je još 2005. godine registrirala neprimjerenu gradnju na Salomovoj palači.

Zbog nepropisne gradnje ogorčene su i Sarajlije jer se njom uništavaju ostaci austrougarske arhitekture.

– Nadogradnje u samom centru grada nisu opravdane. Zaista je ružno vidjeti da novokomponiranu gradnju nasilu ubacuju na historijski zaštićene objekte. Ne znam zašto se ne poštuju prostorni planovi za uređenje grada, ovo je samo zagrabi da bude kod „gume“ – kazao je Senad Alihodžić.

Javašluk pojedinaca smeta i sugrađanki Melihi Pitić.

Bez dozvola

– Gdje god se nađe neki prostor u centru, grade se novogradnje. To nije uredu, posebno ako ljudi grade bez dozvola. Trebamo očuvati našu historijsku baštinu, posebno građevine iz austrougarskog i osmanskog perioda. Ove zgrade potrebno je restaurirati, a ne uništavati nadogradnjom – rekla je Pitić.

Sugrađanin Peko Marković istakao je da se radi o nezgrapnoj gradnji, jer je kupola pored nadogradnje izgubila smisao. Prema njegovom mišljenju, izgubljen je estetski dio krova.

– Vidi se da se radi o surogatu, nešto što je vještačko i što nikako ne pripada stilu arhitekture u kojem je zgrada izgrađena – kazao je Marković.

Historijska građevina

Iz Općine Centar potvrdili su da je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u februaru 2008. godine ovaj objekt proglasila historijskom građevinom.

– Od tog momenta sve dozvole za eventualnu izgradnju i nadziđivanje objekta su u nadležnosti Federalnog ministarstva prostornog uređenja – rekli su iz Centra.

 

 

Crna hronika/Avaz

Loading..