Na leđima tetovirao Arkana, u zatvoru zapalio ćeliju: ‘Zašto je Nikola ubio našeg dobrog Ljubu’

On je s majkom otišao u Srbiju pred rat. Imao je tada šest godina. Djetinjstvo je proveo po domovima i ubrzo se uvalio u kriminal. U Srbiju mu je zabranjen povratak pa ga eto tu kod nas, kažu susjedi.
Nikola Rgić (35) sumnjiči se za ubojstvo Ljube Ergića (67), rođaka i prvog susjeda u Gaćelezima u šibenskom zaleđu. Što se među njima točno dogodilo i na koji način je Nikola presudio Ljubi, još se pouzdano ne zna. Tijelo ubijenog pronašli su u kući, a u šibenskoj policiji nisu nam htjeli reći ni u kojoj prostoriji ni čime je muškarac ubijen.
– Za sad možemo isključiti samo ubojstvo vatrenim oružjem. Tijelo ubijenog prevezeno je na odjel patologije šibenske bolnice, a nakon obdukcije znat ćemo i kad je ubijeni umro i na koji način. Sve ostale okolnosti događaja se utvrđuju – rekla nam je Marica Kosor, glasnogovornica šibenske policije. Dodala je da su dojavu dobili oko 15.30 sati u subotu, a da su ubojicu uhitili u Šibeniku oko 20 sati istog dana. Navodno je i sam ubojica zatražio od sumještana pomoć jer je u sukobu s ubijenim bio ozlijeđen a ovaj ga, nakon toga, prijavio policiji.
Policajci su doveli ubojicu u kuću ubijenog u nedjelju poslijepodne. Očito im je trebao štošta pojasniti. Vezanog su ga odveli iz kombija i prepratili na mjesto zločina. Pregledavali su teren oko kuće i u kući, otvarali sve prostorije pa i zavirivali u gusternu.
– Bili su tu sinoć do 23 sata – rekli su nam susjedi Marija (83) i Mile (85) Ergić, govoreći o očevidnoj ekipi. Ni jedno ni drugo do dolaska policije nisu znali da im u susjednoj kući leži mrtvo tijelo prezimenjaka.
‘On je zločest čovjek, izašao je iz zatvora i uhvati se Ljube…’
– Ništa nismo čuli to poslijepodne. Oni se zatvore u kuću i ne znaš što se događa iza zatvorenih vrata. Noćas oka nisam sklopila. Nikola je došao iz zatvora 19. veljače i uselio u kuću u kojoj mu se mater rodila, odmah do Ljube. Nisam s njim nikad ni razgovarala, štoviše, bježala sam od njega jer sam ga se bojala. Ne volim ga ni čuti ni vidjeti, jer me strah, svašta je radio, bio je često u zatvoru – kazala je susjeda Marija Ergić. Suprug Mile pušio je cigaretu i govorio da nije dobro, da je vidio i boljih dana. Oboje su imali samo riječi hvale za ubijenog susjeda, povučenog i dragog čovjeka koji “ne bi ni mrava zgazio”.
Sumještani se slažu s njima. Kažu da je ubijeni Ljubo bio duša od čovjeka, da je bio bolestan i siromašan, neoženjen i sam, te da ga se zatvorenik “uhvatio” nakon puštanja iz zatvora u kojem je bio tri godine. Bili su zajedno kad bi preuzimali kruh i namirnice iz kombija koji dovozi potrepštine u Gaćeleze jer trgovina ne radi. Ljubo je nekoć, kažu, igrao nogomet i bio talentiran igrač, ali se povukao u samoću već dobrih 20 godina. Otada je živio sam jer su mu roditelji umrli, vjerojatno preživljavajući na socijalnoj pomoći, a viđali su ga kako kopa vrt ispred kuće. Nije ni šetao selom. Za ubojicu mještani kažu da je zločest čovjek, da je napadao ljude u Rijeci i da je nedavno zapalio svoju ćeliju u šibenskom zatvoru, ali da razumiju da i takav čovjek izađe na slobodu nakon što odradi svoj dug u zatvoru. Neki čak sumnjaju da je ubijenog tjerao na kriminal, ali se slažu i da mu život nije bio lak.
– On je s majkom otišao u Srbiju pred rat. Imao je tada šest godina, a majka mu je umrla ubrzo nakon toga. Djetinjstvo je proveo po domovima i ubrzo se uvalio u kriminal. U Srbiju mu je zabranjen povratak, ima zabranu ulaska u tu zemlju, jer je nešto gadno skrivio, priča se i da je tamo ubio nekog. Hrvatski je državljanin pa je završio tu kod nas, a u Gaćeleze dođe u razdobljima kad nije u zatvoru. Bavio se prijevarama, napadima na pravosudne policajce, a nama je u selu ulio strah u kosti. Čuo sam da su pravosudni policajci iz Rijeke tražili njegov premještaj jer ih je lažno optuživao pa su im udovoljili i zato je završio u Šibeniku. Bilo je samo pitanje dana da se dogodi ovako nešto – kazuju mještani.
Zapalio krevet u šibenskom zatvoru
Prvog dana 2020. godine, dok je još služio kaznu u šibenskom zatvoru, zapalio je madrac u ćeliji . U trenutku požara bio je sam. Pravosudni policajci vidjeli su dim te su ga brzo, neozlijeđenog, izvukli.
Problematičnog zatvorenika, potom su kaznili poslavši ga na jedan dan u “gumenjaru”. Riječ je o posebnoj prostoriji u kojoj su zidovi obloženi specijalnim materijalom kako bi se onemogućilo da se zatvorenik sam ozlijedi. Neslužbeno doznajemo kako je Rgić, koji je do sada izazvao niz incidenata u zatvorima, bio više puta premještan iz soba. Zbog jednog od incidenata odredili su mu stegovne mjere. Oduzeli su mu televizor i još neke povlastice te je, vjerojatno iznerviran time, posegao za vatrom. Podsjećamo, krajem 2015. kod Rgića su u zatvoru našli mobitel. On je potom jednog pravosudnog policajca optužio da mu ga je dao za novac.
Mile i Marija Ergić, susjedi ubijenog Ljube, kažu da su se bojali Nikole | Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Uz njega je na poligrafskom ispitivanju završilo još nekoliko njegovih kolega. Nakon mučnog i ponižavajućeg postupka svi su oslobođeni te su Rgića prijavili za lažno prijavljivanje kaznenog djela. Taj sudski postupak, za koji je kaznenim zakonom propisana kazna do tri godine zatvora, još nije pravomoćno riješen, a Rgića, koji je nakon što su kod njega našli mobitel bio u drugim zatvorima, i to pod pojačanim nadzorom, u listopadu su vratili u stari zatvor, što je ogorčilo pravosudne policajce koji su zbog njegovih optužbi bili poniženi, omalovažavani i dovedeni u jako neugodan položaj.
– Nalazimo se u jednoj neugodnoj, jako stresnoj i rizičnoj situaciji, koja ne mora biti takva, nego se lako može izbjeći uz malo sluha, razumijevanja i pažnje osoba na rukovodećim mjestima koje do sada nije pokazalo nikakvo razumijevanje ni zainteresiranost za agoniju koju su službenici već prolazili – apelirali su pravosudni policajci tražeći nadređene da Rgića premjeste u drugi zatvor. Od toga nije bilo ništa.
S UBIJENIM JE BIO SUSJED I ROĐAK Ovo je osumnjičeni za ubojstvo: Doveli su ga u kuću na očevid
31.05.2020., Gaceleze – Policija dovodi osumnjicenog za ubojstvo 57-godisnjaka u kucu gdje je doslo do ubojstva kako bi se rekonstruirao dogadjaj. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Rgić je u Hrvatskoj u rujnu 2017. godine pravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od tri godine i devet mjeseci zatvora. Toliko je na Županijskom sudu u Rijeci dobio 2016. godine za razbojništvo, krađu i prijevaru. U ta tri nedjela nezakonito je stekao oko 27.000 kuna.
Na facebooku se hvalio tetovažom Arkana na leđima
Na Općinskom sudu u Šibeniku u lipnju 2016. godine osuđen je na osam mjeseci zbog krađe.
U Srbiji je, prema njegovim riječima, bio osuđen na sedam godina robije zbog pokušaja ubojstva i iznude. Tvrdi da je tu kaznu odslužio. Na svojem profilu na Facebooku Rgić je objavio fotografiju s istetoviranim likom ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana. Na jednoj fotografiji je u trenirci na kojoj piše “belgrade boys hooligans”, a na jednoj pozira naslonjen na Porsche. Podsjećamo, prema podacima Ministarstva pravosuđa, u zatvorskom sustavu trenutačno se nalazi 127 državljana Republike Srbije – 83 ljudi u statusu istražnog zatvorenika i 44 u statusu zatvorenika. Sukoba po nacionalnoj osnovi u zatvorima nije bilo piše 24Sata.
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79