Na lokalnim izborima glasačima iz BiH nudi se prijevoz u Hrvatsku i ručak u zamjenu za glas

Na lokalnim izborima u Hrvatskoj zabilježeno je nekoliko incidenata.

U Rijeci je zabilježen slučaj kršenja izborne šutnje.

Prema navodima svjedoka, birače su dvojica muškaraca pred ulazom na biračko mjesto na Pehlinu nagovarali za koga da glasaju, piše Index.hr.

Po dojavi građana alarmirano je i Gradsko izborno povjerenstvo odakle su obavijestili policiju o incidentu, koja se uputila na mjesto događaja te su obavljeni razgovori na mjestu gdje se incident desio i sastavljen zapisnik.

Također, na crkvi Svetog Martina biskupa u Vranjicu kod Splita jutros se pojavila poruka s uputama za koga glasati, ili, još preciznije, za koga ne glasati.

 

Na papiru piše da Srbi i komunisti ne bi trebali ući u Mjesni odbor te da treba glasati za katolika koji se ne opija i ne ide u kafiće, piše Index.hr.

Kaže se da ne treba glasati ni za antikriste i potencijalne alkoholičare. Svećenik za Index.hr negira da je on postavio tu poruku.

Prema informacijama iz nevladine organizacije Gong, lokalni izbori su tokom prijepodneva prošli relativno mirno, ali uz mnoštvo pritužbi građanki i građana.

– Pritužbe su bile zbog kršenja izborne šutnje, na biračke odbore, upita o biračkim mjestima i mogućnostima glasanja ako su birači u samoizolaciji ili bolesni – kazali su iz Gonga.

Sukladno pritužbama koje su zaprimili, iz Gonga su zatražili od Državnog izbornog povjerenstva da istraži poruke koje se šire SMS-ovima i društvenim mrežama, a njihov sadržaj je dogovaranje prijevoza birača iz Bosne i Hercegovine u Makarsku. U poruci se, kako navodi Gong, spominje osiguran prijevoz i ručak za sve simpatizere određene stranke.

Birališta su otvorena u 7 sati, a bit će zatvorena u 19 sati

Od DIP-a su zatražili provjeru autentičnosti izvora i odgovor na pitanje je li osiguranje ručka utjecaj na birače i je li sporno da se prijevoz nudi samo određenim simpatizerima stranke, što podrazumijeva da to nije dostupno svima koji bi željeli glasati. Također, upitali su i radi li se tu o neprijavljenim donacijama.

Do 11.30 u Hrvatskoj je glasalo 15.47 posto birača, objavio je DIP.

Na prošlim lokalnim izborima 2017. do 11.30 izašlo je 15.98 posto birača.

Najveća je u Ličko-senjskoj županiji odnono 20,67 posto, a najmanja u Međimurskoj.

Birališta su otvorena u 7 sati, a bit će zatvorena u 19 sati.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79