Na Medicinu u Sarajevu, bez zakonskog osnova, primljen sin načelnika Neuma

Nema pazi, samo gazi #HDZ BiH – napisat će ispod slike sa ocem Živkom Matuškom, načelnikom Općine Neum, Mislav Matuško, student druge godine Medicinskog fakulteta u Sarajevu, piše Žurnal.

Prijem pod svaku cijenu

Na drugu godinu studija Medicinskog fakulteta Mislav je sa kolegicom Adnom Begović primljen u akademsku 2019/2020. sa Stomatološkog fakulteta.

Prema Zakonu o visokom obrazovanju, studenti koji prelaze sa fakulteta na kom se ne polaže prijemni ispit (a kakav je Stomatološki fakultet) na fakultet na kom je ovaj ispit obavezan (Medicina) mogu biti upisani samo u više godine studija, nikako u prvu.

Svjesna toga, dekanesa Medicinskog fakulteta Semra Čavaljuga šalje upit kantonalnoj inspekciji u kojoj jasno navodi da kandidati ne ispunjavaju uslov za upis u prvu godinu. Nakon što se njene “sumnje” potvrde i inspekcija navede da ne mogu biti upisani u prvu godinu, ovi studenti bez problema bivaju primljeni na drugu godinu Medicinskog fakulteta u Sarajevu!

Matuško i Begović upisani su u drugu godinu studija iako nisu na Medicini slušali ni položili predmete koji su obavezan uslov za upis u drugu godinu. Tako Odluka o uslovima upisa iz januara 2019. precizira da student, da bi upisao drugu godinu, mora izvršiti obaveze i položiti ispite iz Medicinske fizike i biofizike, Prve pomoći, Vještine komunikacije u medicine, Osnovi kliničke prakse. U Izvještaju sa prijedlogom odluka koji je sačinila Komisija za ekvivalenciju Medicinskog fakulteta navodi se:

– Kandidat (Mislav Matuško) je dužan slušati nastavu i položiti sljedeće ispite: Medicinska etika i sociologija, Prva pomoć, Medicinska fizika i biofizika, Vještine komunikacije u medicini, Medicinski engleski jezik, Socijalna medicina i organizacija zdravstvene nastave, Osnovi kliničke prakse – imenovani je obavezan sve navedene razlikovne predmete slušati i položiti u toku akademske godine u kojoj bude upisan u drugu godinu studija.

Adna Begović također mora polagati neke od ispita koje je svakako morala imati položene kao uslov da uopće bude upisana u drugu godinu.

U spisima i korespondenciji između Fakulteta, Ministarstva i inspektora (jer je slučaj došao i do ovih instanci) u jednom trenutku se čak spominje i konstrukcija “uvjetan upis”!

Sekretar Fakulteta dao je negativno mišljenje o upisu ovo dvoje studenata, ali ono nije uvaženo.

Nije tajna ko upravlja Medicinom

Također, po Zakonu o visokom obrazovanju (član 66) student u narednu godinu studija unutar jednog ciklusa ima pravo prenijeti najviše 12 ECTS studijskih bodova ili dva nepoložena predmeta. Matuško i Begovićeva su u 2 godinu prenijeli – po 16 bodova!

To nije sve: kako bi mogli biti ipak primljeni Komisija za ekvivalenciju Matušku i Begovićevoj kao položene ispite priznala je predmete Anatomija čovjeka 1 (Matuško – ocjena 7), Anatomija čovjeka 2 (Begović – 10) i Neuroanatomija, iako ovi predmeti na Stomatologiji ne obuhvataju ni 50 posto gradiva koje slušaju i polažu studenti Medicinskog fakulteta.

Prijem studenta Matuška primjer je kako SDA i HDZ ipak mogu zajedno, pogotovo kada su u pitanju vlastiti interesi. Odavno nije tajna da se bez odobrenja Sebije Izetbegović, direktorice KCUS-a, na Medicini ne rješavaju važnija pitanja. Pitanje je samo koja je cijena ovog ustupka i ko ju je platio.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79