Na Međunarodnom aerodromu Tuzla u posljednja tri mjeseca udvostručen broj putnika

Na Međunarodnom aerodromu Tuzla u posljednja tri mjeseca udvostručen broj putnika


Zbog epidemiološke situacije niskobudžetna avio kompanija Wizz Air je prije nekoliko dana najavila otkazivanje nekoliko desetina letova u čitavom regionu. Nisu izostavljeni ni Bosna i Hercegovina, odnosno aerodromi sa kojima ova kompanija ima poslovnu saradnju. Na Međunarodnom aerodromu Tuzla kažu da takva odluka pomenute kompanije nije novina, te da se otkazivanja mijenjaju na mjesečnom planu letenja.

“ Mi ćemo insistirati na što većem broju destinacija, što većem broju letova pogotovo u periodu novogodišnjih praznika tako da očekujemo da će decembarski raspored biti odvijan prema našem prijedlogu. To bi praktično udvostručilo broj putnika u odnosu na prošlu godinu”, kaže Halid Ahmedbegović, v.d. direktor JP Međunarodni aerodrom Tuzla.

I planovi za narednu godinu ukazuju na to da će broj destinacija na koje će se moći putovati sa ovog aerodroma biti povećan. U toku su pregovori i sa drugim aviokompanijama koje bi mogle biti dobri poslovni partneri, navodi direktor Ahmedbegović.

“Mi svakodnevno pokušavamo da stvaramo što bolje uslove za naše putnike kao i za naše osoblje. Pri tome moramo voditi računa o uslovima koje očekuju od nas i aviokompanije, obzirom da je u pitamnju veliki broj njih, naših potencijalnih poslovnih partnera. Također, moramo voditi računa da uslovi koje oni moraju ispunjavati prema našem aerodromu moraju garantovati našu rentabilnost”, pojašnjava direktor Ahmedbegović.

Trenutno se radi na brojnim projektima. Najznačajniji su oni koji se odvijaju na tzv. “zračnoj strani”. Završeni su sanacija i asfaltiranje “alfa sekcije“, radovi na platformi mašinskih instalacija i atestiranje poletno-slijetne staze. Rezultati atesta će biti poznati uskoro. Prema riječima direktora Ahmedbegovića preliminarni ukazuju na pozitivan ishod. Navodi da je ovo jedini aerodrom u BiH koji može steći uslove za kategoriju tri što bi sa trenutnih 550 metara vidjivost smanjilo na nula metara. Uzimajći u obzir sve navedeno, kao i činjenicu da imamo dobar geografski položaj, ugao, nosivost piste, sve to treba iskoristiti za stvaranje mogućnosti preusmjeravanja letova iz regiona i stvoriti prednost u odnosu na druge aerodrome.

“Plan za sledeću godinu je oko 600 000 putnika. Činjenica da eopidemiološka situacija koja je teža ove nego prethodne godine ne ide u prilog aviokompanijama i aerodromima. Ipak mi u svakom slučaju radimo na razvojnim projektima kako bi ostvarili napredak i stvorili uslove za prijem tolikog broja putnika”, kaće Halid Ahmedbegović, v.d. direktor JP Međunarodni aerodrom Tuzla.

U toku su i radovi na uređenju atrija i parking prostora. Sigurnim koracima se ide ka boljim standardima. Direktor aerodroma se nada da epidemiološka situacija neće poremetiti zacrtane ciljeve.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija