Na meti više žene: Sve češće online ponude za rad van BiH s ciljem trgovine ljudima

Trenutni trendovi pokazuju da Bosna i Hercegovina sve više postaje zemlja polazišta trgovine ljudima. Stručnjaci u programu N1 su upozorili na to da je seksualna eksploatacija njen najčešći od brojnih oblika, kako u svijetu – tako i u našoj zemlji. Osvrnuli su se na sve učestalije načine vrbovanja u tu svrhu – online pozive navodnih modnih agencija – zbog kojih apeluju na građanstvo “morate biti svjesni da ima jako puno takvih oglasa – pričajte sa porodicom i stručnjacima.”

Samir Rizvo, koordinator za borbu protiv trgovine ljudima u BiH i Eldan Mujanović, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu govorili su za N1 o rastućem problemu u BiH – trgovini ljudima.

“Trgovina ljudima se javlja u raznim oblicima, a najčešći je seksualna eksploatacija” – govori Rizvo, iako je, primjerice, prema podacima MUP-a RS za 2020. godinu evidentirano jedno krivično djelo navođenja na prostituciju.

Zašto statistike zaostaju za onime što možemo pretpostaviti da se dešava na terenu?

“Definitivno seksualna eksploatacija u svrhu prostitucije i druge svrhe dominira kada je riječ o trgovini ljudima, ne samo u BiH, nego širom svijeta. Studije pokazuju da trgovina ljudima spada u fenomen jer se tako brzo pojavljuju novi pojavni oblici, dešava se transformacija. Tako i seksualna eksploatacija u svrhu prostitucije doživljava vrlo dinamične promjene na terenu. Počinitelji konstantno pronalaze nove modalitete i načine. Između ostalog, to su i skrivanja takvih kriminalnih aktivnosti, što utiče na to da u zvaničnim statistikama imamo tako male brojke registrovanih i procesuiranih slučajeva”, dodao je ovo profesor sa Fakulteta za kriminalistiku Eldan Mujanović.

Sve češće žene na našim prostorima progovaraju i o navodnim online pozivima modnih agencija, a gdje je riječ o vrbovanju koje može rezultirati trgovinom ljudima.

“Trgovina ljudima je jedna vrlo složena, opasna, perfidna kriminalna aktivnost. Ona se u većini slučajeva odvija tako da imamo vrbovanje kao radnju tog krivičnog djela, različite vrste prevarnih aktivnosti kao sredstvo, a svrha je najčešće seksualna eksploatacija. Spomenuli ste jedan od “primamljivih oblika” – ponuda za zaposlenje, bolju budućnost i perspektivu koja se najčešće odvija u inostranstvu. To ima za cilj da se žrtva izmjesti iz njezinog uobičajnog socijalnog ambijenta i socijalne infrastrukture na koju se može osloniti. Traži se da se ona izmjesti u inostranstvo gdje je ona bespomoćna i bez bilo kakvog oslonca”, pojašnjava profesor Mujanović.

Upozorava da ljudi moraju biti svjesni da ima jako puno oglasa i ponuda za tu vrstu “poslova”, te da o tome treba pričati sa porodicom i tražiti pomoć stručnjaka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79