Na omiljenoj plaži Bosanaca na Jadranu malo je gostiju iz BiH

Drvenik, jedno od omiljenih mjesta za Bosance i Hercegovce na Makarskoj rivijeri, ovih dana je krcat gostima, ali oni iz naše zemlje su rijetki.

Jutros smo obišli jednu od glavnih plaža u Drveniku i nismo zatekli previše gostiju iz BiH. Najviše ima stranaca, posebno Poljaka.

“Svake godine ljetujem u Drveniku. Izuzetak je bila prošla godina kada je zbog pandemije koronavirusa sve bilo zatvoreno. I ove sam godine sa suprugom i dvoje djece došao da vidim situaciju. I ono što pišu mediji sve je tačno, gostiju iz BiH je veoma malo u Drveniku. Nema nas ni 10 posto. Najviše je Poljaka”, kazao je A. T. iz Sarajeva za portal Radiosarajevo.ba.

U ovo doba prethodnih godina, ne računajući prošlu, Drvenik bi vjerovatno bio krcat turistima iz BiH, ali to ovog puta nije slučaj.

Ostavljamo mogućnost da je bolja situacija u nekim drugim hrvatskim ljetovalištima.

Kako smo ranije pisali, ove godine među turistima prednjače Poljaci, kojih je bilo 2.492, zatim turisti iz BiH 1.233 i Njemačke 1.066, a nakon njih domaći gosti 778, te Šveđani, Česi, Mađari, Slovaci, itd.

Relativno malom broju turista iz BiH u odnosu na ranije godine, doprinosi i činjenica da Hrvatska nije mijenjala režim prelaska granice za prve susjede, bez obzira na dobru epidemiološku sliku u BiH.

Državljani iz BiH, koji tradicionalno ljetuju u Hrvatskoj, a od kojih velika većina ima hrvatsko državljanstvo, i dalje na Jadran, bez posebnih potvrda (potvrda o cijepljenju ili negativan test), mogu samo na 12 sati.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79