NA PODRUČJU LIVANJSKOG KANTONA ZA DEVET MJESECI PRIJAVLJENA 23 SLUČAJA NASILJA U PORODICI

Na području Livanjskog kantona, gdje ne postoji sigurna kuća, u proteklih devet mjeseci prijavljena su 23 slučaja nasilja u porodici.

Portparol kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova Ivica Vrdoljak rekao je Srni da su u ovom periodu na području Livanjskog kantona, koji obuhvata šest opština – Bosansko Grahovo, Drvar, Glamoč, Kupres, Livno i Tomislavgrad, prijavljena 23 slučaja porodičnog nasilja.

– Najviše slučajeva, osam, prijavljeno je u Livnu, šest u Drvaru, četiri u Glamoču i tri u Bosanskom Grahovu – naveo je Vrdoljak.

Kantonalni ministar rada, zdravlja, socijalne zaštite i izbjeglih Vasilija Broćeta rekla je Srni da na području Livanjskog kantona ne postoji sigurna kuća, navodeći da je ta potreba opravdana.

Ona je rekla da je, prema sprovedenim istraživanjima, svaka druga žena u BiH nakon 15. godine doživjela neki oblik nasilja.

Broćeta ističe da istraživanja pokazuju i da je u BiH najzastupljenije psihološko nasilje, te da nasilje nad ženama najčešće čine intimni partneri ili članovi porodice, a rjeđe pripadnici šire zajednice.

– Drugi najzastupljeniji oblik nasilja jeste fizičko, a slijede seksualno i ekonomsko – dodala je Broćeta.

Ona je ukazala na značaj uloge obrazovnog sistema u sprečavanju nasilja.

– Nasilje se ne događa nekom drugom, ono se događa u našim porodicama, kod naših komšija, rođaka”, napomenula je Broćeta, koja je u Livnu otvorila kampanju “16 dana aktivizma u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja – ističe Broćeta

Ova međunarodna kampanja obilježava se od 1991. godine.

Za početak kampanje je određen 25. novembar – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a za kraj 10. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava.

Ove godine biće obilježena pod motom “Neka svijet postane narandžast: Čujte i mene”.

Zgrade i znamenitosti širom svijeta biće osvijetljene i ukrašene narandžastom bojom, da bi globalna pažnja bila posvećena pitanju nasilja prema ženama.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments