Na području Sarajeva: U zraku povećano prisustvo polena

Prema izvještaju Centra za ekologiju i prirodne resurse “Akademik Sulejman Redžić” pri Prirodno-matematičkom fakultetu, praćenjem alergenih vrsta polena na području Kantona Sarajevo tokom prethodne sedmice uočeno je da su u porastu koncentracije polena trava u zraku.

Zbog toga se stanovnicima Kantona Sarajevo koji su osjetljivi na prisustvo polena u zraku preporučuje oprez.

Osobe koje su osjetljive na polen drveća, u ovom periodu bi trebale izbjegavati prostore u blizini četinarskih šuma ili četinara sađenih u hortikulturnim urbanim prostorima.

Za osobe koje su osjetljivije na polen trava, u slučaju boravka u prirodi u ovom periodu, preporučuju se izletišta na obalama potoka, u okruženju lišćarsko-listopadnih šuma.

Također, preporučljivo je izbjegavati prostor koji se trenutno kosi, zbog mogućnosti udisanja većih koncentracija polena“.

Tokom narednog perioda se očekuju više koncentracije polena trava (prvo u urbanoj, a tokom ljeta i u planinskoj zoni), a sve niže koncentracije polena drveća, zbog čega se osjetljivim osobama za naredni period generalno preporučuje duži boravak u šumskom okruženju, navodi se u saopćenju Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

Iz Centra napominju da izduvni gasovi iz saobraćaja povećavaju mogućnost prodora alergenih supstanci u donje disajne organe te da padavine smanjuju koncentraciju polena u zraku.

Najsigurnija prevencija protiv alergene reakcije na polen je nošenje maske (dovoljna je i jednostavna „hirurška“ maska) na otvorenim prostorima, te upotreba pročišćivača zraka sa hepa filterom u zatvorenim urbanim prostorima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79