Na pomolu Covid – skandal: Direktor dubrovačke bolnice vakcinisao preko reda punca i punicu iz Posušja?

U Hrvatskoj je na pomolu novi skandal kada je u pitanju vakcinacija protiv koronavirusa.

Naime, kako piše index.hr , direktor dubrovačke bolnice i HDZ-ov vijećnik u Gradskom vijeću Dubrovnika Marijo Bekić vakcinaciju preko reda omogućio je puncu i punici iz Posušja, svojim roditeljima, određenim svećenicima i radnicima Ministarstva unutrašnjih poslova. Dozu je primila i njegova supruga, ali ona je zdravstvena djelatnica.

Novinari ovog medija tvrde da su pokupali doći do odgovora u bolnici, ali im je nakon nekoliko dana čekanja stigao odgovor u kojem se pozivaju na zaštitu ličnih podataka.

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL, Index

Kako bi provjerili podatke, obratili smo se upravi Opće bolnice Dubrovnik.

Najprije smo zatražili samo potvrdu ili demanti informacije da su ondje cijepljeni ravnateljevi punac i punica, bez da smo naveli njihova imena. Htjeli smo znati na temelju čega su ostvarili pravo da se cijepe i jesu li u ugroženoj skupini.

Umjesto da jednostavno napišu “jesu” ili “nisu”, nakon višednevnog čekanja, desetak neuzvraćenih poziva i poruka upućenih ravnatelju Bekiću, stigao je odgovor u kojem se pozivaju na zaštitu osobnih podataka. Ne znamo na čije se podatke referiraju jer, kako smo rekli, imena nismo naveli.

“Nastavno na vaš upit napominjemo kako smo kao ustanova sukladno pozitivnim zakonskim propisima uz ostalo dužni štititi privatnost pacijenata, te sukladno članku 32. Zakona o podacima i informacijama u zdravstvu čuvati povjerljivost podataka iz zdravstvene dokumentacije pacijenata, sukladno posebnim propisima koji uređuju zaštitu osobnih podataka i tajnost podataka, a isto je i obveza i svih drugih osoba koje podatke iz zdravstvene dokumentacije saznaju u obavljanju dužnosti u CEZIH-u I NAJS-u te u zdravstvenom sustavu Republike Hrvatske”, poručio je Bekić u ime bolnice.

Bolnice, koja je ne tako davno četiri dana držala leš čovjeka bez da su se sjetili informirati njegovu obitelj da je preminuo. Tada se već očekivalo da će ministar zdravstva Vili Beroš smijeniti Bekića.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79