Na pomolu nove prevare sa biračkim odborima u Doboju: Ista osoba zastupa sedam političkih subjekata

Članove biračkih odbora za sedam političkih subjekata na predstojećim ponovljenim izborima u Doboju odabrat će i  rasporediti samo jedna osoba. Naime, Nirmela Janković je 4. februara ove godine u Centralnoj izbornoj komisiji BiH potpisala i preuzela obrasce za članove i zamjenike članova biračkih odobora u ime Koalicije “Doboj u srcu”, Koalicije “Čapljina u Srcu”, HSP-a, Pokreta demokratske akcije PDA, Socijaldemokrata (SD), Bosanske stranke Mirnesa Ajanovića i BPS-a Sefera Halilovića.

Nirmela Janković zastupnica sedam političkih stranaka

Nirmela Janković je, inače, na listi Koalicije “Doboj u srcu” koju predvodi Sevlid Hurtić, bivši član SDA koji je, zbog sukoba sa Adilom Osmanovićem, napustio tu stranku. I Nirmela Janković je doskora bila kadar SDA, a na Općim izborima 2018. godine je bila kandidat te stranke za zastupnicu u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Uglavnom, sadašnja članica Koalicije “Doboj u srcu” preuzela je obrasce za sedam političkih stranaka koji, izuzimajući njen politički subjekt, ne igraju nikakvu ulogu na izborima u Doboju. Upravo o pojavi takvih političkih subjekata na sjednici CIK-a na kojoj su poništeni izbori na većini birališta u Doboju i Srebrenici govorio predsjednik CIK-a Željko Bakalar.

“Uočena pojava političkih subjekata koji su osvajali od nula do sedam glasova, ali su ti subjekti imali svoje članove u biračkim odborima”, kazao je tada Bakalar.

Koalicija “Čapljina u srcu” jedan je od političkih subjekata koji je je poznat po prijavama u većini izbornih jedinica u BiH. Njihov predsjednik je Mirko Vasilj koji se predstavlja kao “oporba HDZ-u BiH”.

Mirko Vasilj

U Doboju, recimo, nemaju ni općinsku organizaciju niti biračko tijelo. No, s obzirom na to da su imali listu, imaju pravo i na članove biračkih odbora koje, kasnije, “predaju” dugim političkim subjektima koji imaju zapaženije rezultate u tom gradu.

“Iskustvo nas je naučilo da nezavisne stranke pretrpe najveću štetu na svakim izborima. Poslije razgovora sa nekim kolegama iz pojedinih opština i gradova koji na sličan način razmišljaju o izbornom procesu, odlučili smo da se prijavimo s ciljem da pomognemo koliko možemo da se spriječe izborne prevare”, govorio je u julu 2020. godine  Mirko Vasilj nakon što su ga mediji upitali zbog čega se registrirao u Doboju.

Podsjećamo, zbog brojnih neregularnosti, Centralna izborna komisija BiH je poništila izborne rezultate u na 89 od ukupno 108 biračkih mjesta u Doboju. Ponovljeni izbori zakazani su za 21. februar ove godine, ukoliko Vijeće ministara BiH odobri sredstva za njihovo održavanje prenosi Istraga.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79