Na račun mrtvog čovjeka: Vlado Rogić “davao” HDZ-u načelničko mjesto u Travniku

Centralna izborna komisija BiH je danas raspravljala o pitanju izbora za načelnika Travnika, s obzirom da se, kao što je poznato, u ovm gradu dogodila do sada nezabilježena situacija da je jedan od kandidata preminuo u toku izbornog dana.

Svemu što se dešavalo taj dan u Travniku treba dodati da je upravo preminuli kandidat, Mirsad Peco iz SDA, dobio najviše glasova i da je on trebao biti načelnik ove općine u naredne četiri godine.

Rasprava o ovom pitanju pokrenuta je na osnovu zahtjeva člana CIK-a Suada Arnautovića, kao i zahtjeva SDA, da se ponište izbori za načelnika Općine Travnik. Međutim, mišljenje većine drugih članova CIK-a je da ne treba poništavati izbore, piše Oslobođenje.

– Izbori se mogu poništiti ukoliko se utvrdi da je bilo nepravilnosti. Međutim, smrt čovjeka nije nepravilnost. To je jedna činjenica, kazala je članica CIK-a Irena Hadžiabdić.

Među članovima CIK-a je preovladalo mišljenje da treba prebrojati sve listiće i utvrditi konačne rezultate. U tom slučaju, najvjerovatnije prema do sada prebrojanim glasovima, Mirsad Peco bi bio proglašen načelnikom. Međutim, nakon žalbenog perioda, koji bi svoj epilog imao pred Sudom BiH, kako to nalaže uobičajena provedura žalbi, bilo bi konstatovano da mandat ne može biti uručen zbog smrti kandidata i tada bi se raspisali prijevremeni izbori.

Međutim, član CIK-a Vlado Rogić je ponudio drugačije rješenje, a to je da se usvoji zaključak o donošenju posebne odluke o dodjeli mandata za načelnika Travnika. U toku diskusije je jasno kazao kako bi, u slučaju da Peco bude pobjednik, mandat načelnika trebalo dodijeliti sljedećem kandidatu po broju osvojenih glasova. U ovom trenutku to je kandidat HDZ-a Goran Pejaković.

Nakon što je vidio da taj njegov prijedlog nije prihvaćem u toku diskusije, u pisanoj formi je “prepakovao” svoj zaključak, ostavivši samo dio da se u slučaju izbora za načelnika Travnika treba donijeti posebna odluka o dodjeli mandata, ne formulišući kako i kome treba biti dodijeljen taj mandat. I ovako “prepakovan” prijedlog odbili su svi članovi CIK-a osim Rogića.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79