Na ribnjaku malverzacijama pričinjena šteta od 1,2 miliona maraka

Protiv Željka Čivčića (59) iz Broda banjalučka policija podnijela je izvještaj tužilaštvu zbog sumnje da je raznim malverzacijama pričinio štetu preduzeću AD „Ribnjak“ Prnjavor, veću od 1,2 miliona maraka, potvrđeno je za Srpskaifno.

Portparol Policijske uprave Banjaluka Danijela Mučibabić je rekla, navodeći inicijale osumnjičenog, da se Čivčić tereti da je kao direktor akcionarskog društva iz Prnjavora, “Ribnjak”, u vremenskom periodu od 2016. do 2020. godine, iako je akcionarsko društvo imalo blokirane račune kod komercijalnih banaka, nastavio da obavlja privrednu djelatnost preduzeća, poslujući mimo računa firme.

– Čivčić je zaključivao nelegalne ugovore sa više različitih firmi, preuzimajući prava i obaveze i vršeći privrednu djelatnost suprotno odredbama Zakona o unutrašnjem platnom prometu Republike Srpske, te je na taj način umanjio svoju obavezu prema pojedinim povjeriocima, sve do momenta otvaranja stečajnog postupka – rekla je Mučibabićeva.

Plate “na ruke”

Takođe, sumnjiči se da je odobravao i isplaćivao lične dohotke radnicima „na ruke“, mimo računa, izbjegavajući na taj način poslovanje preko računa, kao i plaćanje poreza i doprinosa.

– U gore navedenom vremenskom periodu, do otvaranja stečaja, nisu uplaćivani porezi i doprinosi po odbitku za zaposlene radnike ovog akcionarskog društva u kome je Poreska uprava Republike Srpske prijavila potraživanja po osnovu neplaćenih poreza i doprinosa. Ovim krivičnim djelima Ž.Č. je pričinio materijalnu štetu u iznosu od 1.248.387 maraka – pojasnila je Mučibabićeva.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Izvor Srpskainfo pojasnio je kako je Čivčić izbjegavao zakon i pričinio štetu veću od milion maraka.

– I pored toga što su ovom preduzeću bili blokirani računi, on je kao direktor zaključivao trojne ugovore o kompezacijama s preduzećima „Ratar“ iz Prinjavora, AD „Saničani“ Prijedor, AD „Guber“ Srebrenica, „R i S kompani“ iz Prnjavora i drugim firmama – kaže naš sagovornik.

Odbornici

Dodaje da je na ove načine preuzimao prava i obaveze i na taj način oštetio brojne povjerioce za skoro 950.000 maraka.

– U istom periodu, od 2016. do 2020. godine, pošto su „Ribnjaku“ bili blokirani računi on je radnicima davao pare na ruke i na taj način izbjegao plaćanja poreza i doprinosa u iznosu većem od 50.000 maraka. Osim toga, prijavljene plate su bile manje u odnosu na one koje su u gotovini isplaćivane radnicima – ističe izvor Srpskainfo.

Naš sagovornik dodaje da u pomenutom periodu nisu uplaćivani porezi i doprinosi po odbitku za zaposlene radnike, te je Poreska uprava Republike Srpske utvrdila da su na ovaj način utajili više od 250.000 maraka, a za taj isti iznos oštećen je u budžet Republike Srpske.

AD „Ribnjak“ je prethodne sedmice bio tema i na zasijedanju Skupštine opštine Prnjavor, gdje su odbornici usvojili zaključak kojim se traži od nadležnih organa u stečajnom postupku da se obustavi postupak prodaje državnog zemljišta koje koristi ovo preduzeće do okončanja sudskih i drugih postupaka, da istražni organi provedu hitnu istragu u cilju razotkrivanja načina i nezakonitog prisvajanja državne imovine i da se sankcionišu svi koji su doveli do takvog stanja.
Licitacija

Načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš, rekao je da prilikom privatizacije ovog preduzeća predmet privatizacije nije moglo biti zemljište na kome se nalaze ribnjaci.

– Otvaranjem stečajnog postupka Republička uprava za geodetske i imovinsko pravne poslove i Pravobranilaštvo RS su došli do saznanja da su 2010. godine kompletni objekti ribnjaka uknjiženi s pravom vlasništva na „Ribnjak“ Prnjavor. Zemljišno-knjižni ured Suda u Prnjavoru nije tada Pravobranilaštvu RS i Opštini Prnjavor dostavio rješenje na koje smo mogli uložiti žalbu i žalbu smo tek sada izjavili – rekao je tada načelnik.

Za 26. mart je zakazana druga licitacija. Budući vlasnik je sada u prilici da preduzeće kupi za 3,5 miliona maraka, a procijenjena vrijednost je 10,5 miliona KM.
Krivična djela

Portparol PU Banjaluka Danijela Mučibabić je rekla, navodeći inicijale, da je izvještaj protiv Željka Čivčića podnesen Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka.

– On se sumnjiči da je počinio krivična djela oštećenje povjerilaca, neuplaćivanje poreza po odbitku i utaja poreza i doprinosa – istakla je Mučibabićeva za Srpskainfo

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79