Na sastanku regionalnih lidera Dodik glumio Čovićevog glasnogovornika, učesnici ga izignorisali

Milorad Dodik
Milorad Dodik

Na današnjem sastanku lidera regionalnih država u sklopu procesa Brdo-Brijuni predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik pokušao je nametnuti unutrašnjo-političke teme kao regionalne, međutim, izignorisan je od ostalih sudionika.

Tokom obraćanja Dodik je pokrenuo niz tema koje nemaju veze s osnovnim razlogom okupljanja najznačajnijih predstavnika regionalnih zemalja.

Komšić: Sastanak pošao u pogrešnom pravcu, Dodik se uključivao na “standardno primitivan način”

Saznajemo da je Dodik pokrenuo temu Izbornog zakona, OHR, stranih sudija u Ustavnom sudu BiH i osporio legitimitet Željka Komšića nastojeći unutrašnjo-političke teme predstaviti kao regionalne, i po ko zna koji put, Bosnu i Hercegovinu predstaviti nemogućom državom.

Međutim, u potpunosti su ga izignorisali drugi lideri zemalja regiona, kao i Željko Komšić koji je odbio u svom obraćanju ući u verbalni sukob s Dodikom što je predsjedavajući Predsjedništva priželjkivao. Osim njega, ni Zoran Milanović nije nasjeo na Dodikovu igru. Također, po našim saznanjima, Dodik je rekao da je protiv 14 prioriteta Evropske komisije koje naša zemlja mora ispuniti na putu prema EU, jer ih je, po njegovom shvatanju, nemoguće provesti.

S tim u vezi, zanimljivo je da je danas Nikola Lovrinović, zastupnik HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH rekao da se pred Bosnu i Hercegovinu ne trebaju postavljati uvjeti za dobijanje kandidatskog statusa, pa ni postojećih 14 prioriteta Evropske komisije.

Crnadak o pozdravu Dodika i Milanovića: “Mala lekcija iz diplomatije za velikog Srbina”

S druge strane, Komšić je u svom obraćanju snažno podržao reforme u BiH koje su usmjerene na ispunjavanje 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Nastupi Milorada Dodika postaju potpuno predvidljivi, u svakom istupu, bez obzira na situaciju, u intervjuima, u Narodnoj skupštini RS, sastancima Predsjedništva BiH ili nekom međudržavnom sastanku, atmosferu dovesti do usijanja s ciljem da stvori percepciju da je Bosna i Hercegovina nemoguća država piše Klix.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79