Na šta se najviše žale potrošači u BiH? Komunalne i telekom usluge na vrhu liste

U prvih šest mjeseci ove godine, Institucija ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH primila je preko 600 žalbi, pri čemu se većina odnosi na komunalne i telekomunikacijske usluge, te na proizvode široke potrošnje.

Prema riječima ombudsmana Saše Marića, ove tri kategorije čine oko 90% ukupnih žalbi.

Preostalih 10% žalbi dolazi iz turističkog sektora (uglavnom avio karte i hotelski aranžmani) i finansijskog sektora (banke). Broj žalbi na cijene i lažne popuste je minimalan, ispod 1% ukupno zaprimljenih.

Marić ističe da su zbog kampanja podizanja potrošačke svijesti, trgovci postali pažljiviji i primjenjuju niže cijene u slučaju grešaka, što je rezultiralo smanjenjem broja žalbi. Žalbe na kvalitetu proizvoda variraju, od onih koji su opravdani zbog loše kvalitete skupih proizvoda do onih koji se odnose na proizvode kupljene po niskim cijenama s kompromisima u kvaliteti.

Potrošači su poslali manje od 20 žalbi vezanih za šrinkflaciju i skimpflaciju (smanjenje težine ili kvalitete proizvoda uz zadržavanje cijene), a većina tih žalbi odnosi se na telekomunikacijski i turistički sektor.

Institucija ombudsmana podsjeća potrošače da imaju pravo žaliti se ako primijete promjene u težini ili sastavu proizvoda, te da su proizvođači dužni jasno istaknuti takve promjene na ambalaži. U prethodnoj godini, Institucija je zaprimila rekordnih 1.400 žalbi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79