Na Štetin zahtjev Sarajevo se zadužuje dodatnih 35 miliona eura za gradski prijevoz

I dok je Šteta odbijao dati podatke o ugovoru s Kinezima, proglašavajući ga tajnim iako se radi o javnim radovima, odnosno javnim sredstvima, sad se saznaje da je upravo u to vrijeme tražio i dobio odobrenje za dodatno zaduženje građana Sarajeva za gradski prevoz.

Potpuno nezapaženo je prošla jučerašnja vijest objavljena na portalu raport.ba “Prihvaćena inicijativa za ugovor s EIB-om radi unapređenja javnog prijevoza u Sarajevu“. U tekstu se navodi kako je iz Vijeća ministara BiH saopćeno da su na 55. sjednici prihvatili Inicijativu Ministarstva finansija i trezora i odredili delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja ugovora o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke (EIB) za Projekat gradskog prijevoza u Sarajevu – B.

Podsjetimo da je Slobodna Bosna prije nekoliko dana objavila da je Adnan Šteta, ministar saobraćaja u Vladi Kantona Sarajevo u aprilu ove godine uputio zahtjev kantonalnom Ministarstvu finansija sa zahtjevom za dodatna sredstva, pozivajući se na Odluku Vlade Kantona Sarajevo od 24. marta 2022. godine, u iznosu od 35 miliona eura: za rekonstrukciju i modernizaciju pruge 6 miliona eura, za obnovu voznog parka tramvajskog saobraćaja 17 miliona eura, za izgradnju gradske saobraćajnice I transferzala dionica II (Bare-tunel Kobilja glava-Hotonj), 9 miliona i za uređenje trolejbuskog depoa 3 miliona eura. Radi se o novom kreditnom zaduženju Kantona Sarajevo koje će godinama otplaćivati građani.

Upravo tih dana ministar Šteta je prozivan i kritikovan zbog (upitne) nabavke trolejbusa iz Bjelorusije, kao i zbog kašnjenja na rekonstrukciji tramvajske pruge. Ministar je maestralno zaustavio sve napade obećanjem: ukoliko pruga ne bude na vrijeme završena, dajem ostavku u augustu! U augustu je povukao svoje obećanje objašnjavajući kako nema razloga da podnosi ostavku, jer sve kasni i ne uradi se u roku. Ministar SDP-a, odnosno “udružene opozicije“, koji građanima obećavaju promjene i salvu kritika upućuju SDA, između ostalog i zbog kašnjenja u realizaciji velikih projekata među kojima je i Koridor Vc, bar je svojim primjerom mogao pokazati kako može i drugačije i to ne samo riječima nego djelima i rezultatima. U međuvremenu, otvara obnovljene – raskrsnice.

Upravo u aprilu se saznalo i za tajne ugovore Štete s Kinezima koji su izvođači radova. BIRN je objavio veliko istraživanje o toj firmi koja ima vrlo upitan kredibilitet tražeći na uvid ugovor, no Vlada kantona i Štetino ministarstvo su im odbili dati taj ugovor proglašavajući ga tajnim i to, čini se, više niko i ne problematizira. BIRN je pisao i da nije mogao pronaći tender u registru javnih nabavki Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom, portala na kome se nalaze detalji javnih nabavki i ugovora u Kantonu Sarajevo.

I dok je Šteta odbijao dati podatke o ugovoru s Kinezima, proglašavajući ga tajnim iako se radi o javnim radovima, odnosno javnim sredstvima, sad se saznaje da je upravo u to vrijeme tražio i dobio odobrenje za dodatno zaduženje građana Sarajeva za gradski prevoz. Uz to, Kanton Sarajevo će u 2022. uložiti šest miliona iz budžeta za rekonstrukciju i modernizaciju tramvajske pruge. Koliko će građane na kraju koštati rekonstrukcija tramvajske pruge?

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79