Na suđenju pročitane poruke Novalića i saradnika: Za Solaka rekli da je glup i da se ništa ne pita

Na današnjem suđenju Fadilu Novaliću i drugima su izvođeni glavni dokazi iz optužnice u aferi “Respiratori”, a tužilac Mirza Hukeljić je predstavio email korespondencije optuženih, kao i telefonske prepiske te relevantne odluke Vlade FBiH.

On kaže da dokazi Tužilaštva BiH govore o tome da ne postoje razlozi za izuzimanje uobičajene procedure javne nabavke, što jeste urađeno prilikom kupovine kineskih respiratora.

Predstavljena je i Viber prepiska iz grupe čiji su članovi premijer Fadil Novalić, generalna sekretarka Vlade FBiH Edita Kalajdžić i Hasan Ganibegović iz kabineta premijera. Oni 24. marta govore o tome da je potrebno smijeniti aktuelni Federalni krizni štab civilne zaštite, što je i urađeno sutradan odlukom Vlade FBiH.

Suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak (Foto: T. S./Klix.ba)
Suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak (Foto: T. S./Klix.ba)

Njih troje su komentarisali Jelku Milićević i Fahrudina Solaka, a u toj prepisci Novalić kaže: “Imamo najbolji budžet u državi i dato je da njim upravlja Jelka”, aludirajući na to da je ona komandantica Štaba. Edita Kalajdžić zatim kaže: “Moramo smijeniti Krizni štab”.

Ona kasnije dodaje da će, ako bude potrebe, smijeniti i Solaka, nakon čega su njih troje komentarisali da je Solak “glup”. Novalić u jednom momentu govori: “On jadan i ne zna da ne odlučuje ništa”.

Ograničen kao balkon a vozi Tuarega

Nakon ove prepiske Krizni štab je smijenjen s reduciranim brojem članova i povećanim ovlastima Milićević i Solak.

Zatim je predstavljen telefonski listing Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića, koji govori o tome da je prvi kontakt s vlasnikom “Srebrene maline” bio još 26. marta radi nabavke zaštitne opreme, a Tužilaštvo tvrdi i da je on imao povlašten položaj prilikom nabavke s obzirom na to da mu je dostavljen plan potreba koji je ranije sačinio Zavod za javno zdravstvo FBiH piše Klix.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79