Na svečanoj bini neustavnog dana RS-a iza Dodika snimljen osuđeni ratni zločinac

U Banjoj Luci danas je obilježen neustavni dan Republike Srpske, a na svečanoj bini je pored člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika stajao ratni zločinac Vinko Pandurević.

Pandurević, kojeg je Haški tribunal osudio na 13 godina zatvora (30. januara 2015.), danas je snimljen kako stoji iza Dodika na obilježavanju neustavnog dana RS-a u Banjoj Luci. Ratni zločinac ovom prilikom nije održao govor.

Vinko Pandurević u ratu (Foto: Istraga.ba)

Podsjećamo da je Pandurević 1995. godine bio komandant Zvorničke brigade i imao čin potpukovnika, a na teritoriliji pod kontrolom njegove brigade bilo je nekoliko lokacija na kojima su strijeljani Bošnjaci iz Srebrenice.

Vrijedi pomenuti i sramotni čin Ministarstva odbrane Srbije, koje je 28. decembra 2021. godine odlikovalo ovog osuđenog ratnog zločinca. Kao razlog za odlikovanje, tj. uručivanje vojne spomenice, naveden je doprinos u “odbrani od NATO agresije” na Saveznu Republiku Jugoslaviju, piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79