Na udaru najmlađi i najosjetljiviji: Raste broj zaraženih morbilima

Na udaru najmlađi i najosjetljiviji: Raste broj zaraženih morbilima


U Bosni i Hercegovini, epidemiološka situacija postaje sve ozbiljnija, posebno kada je u pitanju rastući broj zaražene djece morbile. Iako su moguće posljedice ove odluke pogubne, a novčane kazne za zanemarivanje obaveznih vakcinacija veoma visoke, veliki broj roditelja i dalje odbija vakcinisati svoju djecu.

Smajila Radovović, koja je svoju kćerku i unuka vakcinisala, ističe za N1 važnost poslušnosti prema preporukama zdravstvenih stručnjaka. Ona naglašava da roditelji trebaju biti educirani o zdravstvenim pitanjima, uključujući i vakcinaciju, te da je nepoštivanje ovih smjernica često rezultat nedostatka znanja.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, stopa vakcinacije djece u Bosni i Hercegovini je u konstantnom padu. Dok je 2000. godine iznosila 74%, danas je tek na 60%. Ovo je dovelo do ozbiljnih posljedica, posebno u vidu epidemije morbila. Samo u Kantonu Sarajevo, od početka godine, više od 3100 djece je zaraženo, dok su brojke visoke i u drugim dijelovima zemlje.

Ljekari upozoravaju da je kolektivni imunitet narušen, što otvara put ozbiljnim zdravstvenim komplikacijama, posebno kod mlađe populacije. Doktorica Mirela Lisičić-Konaković ističe da je svako peto dijete koje oboli od morbila hospitalizovano, a roditelji često ne shvataju ozbiljnost situacije sve dok se bolest ne razvije u komplikaciju.

Iako su otvoreni punktovi za vakcinaciju i ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo izvještava o vakcinaciji oko 7000 djece ove godine, što je povećanje u odnosu na prethodnu godinu, i dalje postoji nedostatak svijesti o važnosti vakcinacije. Čak ni visoke novčane kazne nisu dovoljne da motivišu roditelje da vakcinišu svoju djecu.

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo, Enis Hasanović, ističe da je potrebno donijeti strože zakone koji bi obavezali roditelje na vakcinaciju djece kako bi se spriječile daljnje epidemije i zaštitila javna zdravstvena sigurnost.

Unatoč strahu od vakcinacije, stručnjaci ističu da bi jedini strah trebao biti od komplikacija bolesti, a ne od vakcine koja je dokazano efikasna u prevenciji ozbiljnih zdravstvenih problema.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija