Na UKC Tuzla novi tender za nabavku aparata za zračenje: Hoće li četvrti pokušaj biti uspješan?

Univerzitetski klinički centar u Tuzli priprema se za objavljivanje svog četvrtog tendera u nizu, ovoga puta s nadom da će konačno biti uspješno nabavljen linearni akcelerator, vitalni aparat za zračenje. Nakon prekida trećeg tendera zbog žalbe jednog od ponuđača, UKC Tuzla odlučio je krenuti u novi pokušaj.

Ovaj korak nije neobičan s obzirom na važnost linearnog akceleratora u terapiji raka, te činjenicu da je ova institucija posvećena pružanju najbolje moguće zdravstvene skrbi svojim pacijentima. Prema riječima iz Univerzitetskog kliničkog centra, odluka o poništenju prethodnog tendera donesena je nakon razmatranja žalbe teške tehničke prirode.

“Prema Zakonu o javnim nabavkama, UKC Tuzla je na portalu javnih nabavki 23. oktobra 2023. godine, objavio tendersku dokumentaciju za nabavku linearnog akceleratora, CT simulatora, sistema za planiranje u radioterapiji i antoma, procijenjene vrijednosti 8.547.008,55 KM bez PDV-a”, podsjećaju iz tuzlanskog UKC-a.

U skladu s procedurama, UKC Tuzla će temeljito analizirati rješenje koje je stiglo iz Ureda za razmatranje žalbi Bosne i Hercegovine te će brzo pokrenuti novi tender. Ovaj put, cilj je osigurati da specifikacije budu jasne i nedvosmislene kako bi se minimalizirale šanse za eventualne žalbe ili prekide u procesu nabavke.

“UKC Tuzla je 6. februara 2024. godine zaprimio žalbu jednog od ponuđača. Nakon sprovedene analize dokumentacija je proslijeđena na Ured za razmatranje žalbi BiH sa sjedištem u Sarajevu. Rješenje da se žalba usvaja i da se postupak javne nabavke u potpunosti poništava, UKC-u Tuzla, dostavljeno je 25. marta 2024. godine od strane Ureda za razmatranje žalbi BiH. Univerzitetski klinički centar Tuzla će razmotriti navode dostavljene u rješenju te u najkraćem roku pokrenuti ponovni tenderski postupak nabavke linearnog akceleratora, CT simulatora, sistema za planiranje u radioterapiji i fantoma”, navode iz UKC-a Tuzla.

Ovaj novi tender predstavljaće četvrti pokušaj nabavke linearnog akceleratora, a dosadašnje tri pokušaje obilježila su poništenja. Sve dok novi aparat ne bude nabavljen, pacijenti koji zahtijevaju zračenje bit će upućivani u druge zdravstvene centre, što dodatno naglašava hitnost uspješnog okončanja ovog procesa.

Unatoč prethodnim izazovima, UKC Tuzla ostaje predan svom cilju pružanja vrhunske zdravstvene skrbi i osiguravanju da njihovi pacijenti imaju pristup najmodernijoj tehnologiji i tretmanima u borbi protiv raka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79