Na ulicama je 5000 taksista i smiju vam naplatiti koliko god hoće

Na ulicama je 5000 taksista i smiju vam naplatiti koliko god hoće


Ljetna sezona u Splitu donosi ne samo sunce i more, već i nezadovoljstvo turista zbog previsokih taksija, posebno onih koji operiraju na aerodromu. Recentno izdanje Dalmatinskog portala iznosi priču o šokantnim slučajevima u kojima su taksisti naplatili astronomski visoke cifre za kratke vožnje, ostavljajući turiste zatečene ovim taktikama.

Jedan od taksista na aerodromu izdao je čak dva računa za prijevoz od gradske luke do aerodroma, sa iznosima od 784 i 820 kuna. To je ekvivalentno skoro 420 KM ili gotovo 213 eura. Ovakvi slučajevi su doveli do ogorčenja turista koji su, naravno, očekivali razumne cijene za taksi usluge.

Međutim, na informacijskoj tabli ispred zgrade aerodroma na Resniku navedene su značajno niže cijene. Prema tim informacijama, taksi prijevoz do Splita košta 380 kuna, što je upola manje od iznosa koji je taksista naplatio.

Suočeni sa ovim neopravdanim troškovima, turisti su počeli tražiti rješenja. Aerodrom Split je odlučio da uvede fiksne cijene za taksije kako bi se suzbilo nezadovoljstvo turista, kao i povremeni sukobi između putnika i taksista. Novi cjenovnik je postavljen ispred ulaza u putnički terminal i sada precizira cijene za različite destinacije.

Prema ovom novom pravilu, cijena taksi vožnje do Trogira iznosi 150 kuna, do okolnih marina 220 kuna, do Omiša 600 kuna, do Šibenika 680 kuna, a unutar Splita cijena varira između 330 i 380 kuna. Takođe, cijene kombi prevoza su skuplje za 30 posto.

Predsednik Ceha prevoznika pri Udruženju preduzetnika Splita, Milivoj Topić, ističe da će se rigorozno pratiti da li taksisti poštuju nove propise i ukoliko neki ne budu poštovali jasne odredbe iz ugovora o koncesiji, neće više imati pravo raditi na tom mjestu. Ovaj korak ima za cilj postizanje reda i pravednosti u taksi prijevozu te zaštitu interesa turista.

Uz ovu inicijativu, Aerodrom Split se nada da će smanjiti neugodne incidente i izgraditi povjerenje turista, čineći njihov boravak u Splitu prijatnijim i bez stresa zbog nepoštenih cijena taksi usluga.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija