Na vlasti od 2000. godine: Bashar al-Assad i četvrti put sirijski predsjednik

Adnan Terzić, donedavni direktor Autocesta FBiH ne radi više u ovom javnom preduzeću. Kako nam je potvrdio, poštom je obaviješten da je zaključno sa 11. junom odjavljen u Poreskoj upravi.

Kako nam je kazao, istekao mu je mandat, a na upit da li je na osnovu dosadašnjeg iskustva mogao nastaviti angažman u tom preduzeću, kazao nam je da odnos nove uprave ne želi komentirati i da “nema šta tražiti tamo gdje nije potreban”.

Upitan za dalje planove, bivši predsjedavajući Vijeća ministara BiH kazao nam je da iz korektnosti prema bivšoj funkciji, ove poslove bi više radio u BiH, ali konstatuje da “u regionu ima prostora i potrebe”.

Na upit da li to znači da ima ponude za nastavak angažmana van BiH, odgovara potvrdno, uz konstataciju da “cijeli region gradi”.

Upitan da li je u međuvremeSirijski predsjednik Bashar Assad u subotu je položio zakletvu na četvrti sedmogodišnji mandat u ratom razdiranoj zemlji. Zapad i Assadova opozicija opisali su nedavno održane sirijske predsjedničke izbore kao nelegitimne i nepoštene.

Ceremonija polaganja zakletve održana je u predsjedničkoj palati u prisustvu vjerskih ličnosti, članova parlamenta, političkih ličnosti i vojnih oficira.

Reizbor uvjerljivom većinom glasova Assada, koji je na vlasti od 2000. godine, nikada nije dovođen u sumnju. Njegov novi mandat započinje u zemlji još razdiranoj desetogodišnjim građanskim ratom i koja tone u sve dublju ekonomsku krizu.

UN procjenjuju da više od 80 posto Sirijca živi ispod granice siromaštva. Sirijska valuta rapidno gubi na vrijednosti i osnovne usluge i resursi erodiraju. Borbe su uglavnom popustile, ali dijelovi Sirije ostaju izvan vladine kontrole i strani vojnici i milicije razmješteni su u raznim dijelovima zemlje.

Skoro polovina sirijskog predratnog stanovništva je ili raseljena ili živi u susjednim zemljama i u Evropi kao izbjeglice. U ratu je poginulo skoro pola miliona ljudi, deseci hiljada su nestali, a infrastruktura je razorena.

Assad je preuzeo vlast u 2000. godini nakon smrti oca Hafeza, koji je došao na čelo zemlje u puču 1970. godine.

Američki i evropski zvaničnici doveli su u pitanje legitimitet izbora, navodeći su oni prekršili rezolucije UN-a o rješenju sukoba, nedostajalo im je (izborima) međunarodnog nadzora i nisu zastupali sve Sirijce.

Assad je osvojio 95,1 posto glasova na izborima, na kojima je zvanični odziv iznosio 78.6 posto od nekih 18 miliona registrovanih glasača. Nije bilo nezavisnih posmatrača na jednodnevnom glasanju i konkurencija je bila simbolična jer su se samo dvojica kandidata natjecala protiv Assada.nu na birou, kaže da nije.

Govoreći o političkom angažmanu, kaže da je član SBB-a, ali da s kolegama iz stranke nije razgovarao o eventualnom aktiviranju u politici i da to ne namjerava činiti.

Podsjetimo, za v.d. direktora Autocesta FBiH Vlada je nedavno imenovala Elmedina Volodera (SDA).

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79