Nabavka goriva za KJKP RAD: Zaobilaženje zakona uz malu pomoć UNDP-a

KJKP Rad već šest mjeseci ne uspijeva nabaviti gorivo, pa su odlučili zaobići Zakon o javnim nabavkama i gorivo nabaviti preko UNDP-a. U konačnici posao je dobila firma koja je žalbama natjerala Rad da tender povjeri UNDP-u, a to je Hifa petrol.

Piše: Azra Omerović

Krajem avgusta prošle godine Kantonalno javno preduzeće Rad objavilo je tender za nabavku dizel goriva, benzina i lož ulja. Tenderskom dokumentacijom je definisana nabavka milion litara za 12 mjeseci procijenjene vrijednosti 1,6 miliona maraka. Desetak dana nakon raspisivanja tendera firma Hifa petrol žalila se na tendersku dokumentaciju. I tu kreću problemi za ovo javno preduzeće. Prethodni trogodišnji ugovor za nabavku goriva Rad je imao sa Hifa petrolom i on je isticao prvog novembra prošle godine. Zbog loše napisane tenderske dokumentacije, krajem septembra, Ured za razmatranje žalbi usvaja žalbu firme Hifa petrol i poništava tender.

Potom polovinom novembra KJKP Rad raspisuje novi tender za nabavku dizel goriva, benzina i lož ulja, vrijednosti   1.620.000 KM. Rok za preuzimanje tenderske dokumentacije bio je 30.12.2021. godine. Početkom januara ove godine KJKP Rad produžava rok za preuzimanje tenderske dokumentacije do 20.-tog januara. Već 21. januara taj rok se ponovo pomjera za još sedam dana da bi prvog februara rok za preuzimanje tenderske dokumentacije bio ponovo pomjeren do devetog februara.

U međuvremenu, kako u ovom javnom preduzeću nisu bili sposobni da nabave gorivo putem javnih nabavki u čitavu priču uključuje se UNDP. Trećeg februara ove godine UNDP raspisuje tender za nabavku i dostavu goriva za KJKP Rad. Pobjednik tendera je prema Žurnalovim informacijama, niko drugi do – Hifa petrol!

Na pitanje Žurnala zbog čega zaobilaze Zakon o javnim nabavkama i gorivo nabavljaju preko UNDP-a iz Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Rad nisu odgovorili. Odgovorili su iz UNDP-a BiH tvrdeći da se radilo o vanrednoj nabavci.

„Na osnovu urgentnog zahtjeva menadžmenta KJKP Rad, Razvojni program Ujedinjenih nacija je pružio podršku navedenom javnom preduzeću u procesu nabavke goriva. Navedena nabavka je bila vanredne prirode i nadležni su već informisani da UNDP u budućnosti neće biti u mogućnosti pozitivno odgovoriti na slične zahtjeve“, naveli su iz UNDP-a tvrdeći da je „bitno istaći da nadležnim institucijama na općinskom i kantonalnom nivou vlasti UNDP pruža podršku na uspostavi kvalitetnijeg sistema planiranja i realizacije javnih nabavki.

Sjedište UNDP BIH – Sarajevo (foto: tačno.net)

Da li je ova pomoć UNDP-a bila u suštini omogućavanje javnom preduzeću da „zaobiđe“  zakon i postavljanje procedura UNDP-a iznad Zakona o javnim nabavkama BiH iz Agencije za javne nabavke BiH nisu dali konkretan odgovor.

U odgovoru na Žurnalov upit iz Agencije za javne nabavke BiH su citirali član 10. Zakona o javnim nabavkama koji definira izuzeća od primjene odredaba Zakona.

„Ugovori o javnoj nabavi koji podliježu drugačijim pravilima i provode se na temelju sporazuma sklopljenog između jedne ili više država za projekt koji će ugovorne strane izvoditi ili koristiti, pri čemu se sporazumom jasno precizira postupak javne nabave, odnosno koja procedura javne nabave će se primjenjivati u realizaciji spomenutog sporazuma. Dakle osnovni uvjet za primjenu izuzeća je da se međunarodnim sporazumom, kreditnim ili donatorskim sporazumom jasno i nedvomisleno definiraju procedure javne nabavke“, naveli su iz Agencije za javne nabavke BiH.

Niti jedan od ovih uvjeta nije primjenjiv u konkretnoj nabavci goriva za potrebe KJKP Rad. Podsjetimo Žurnal je ranije pisao o spornim nabavkama Vlade Kanton Sarajevo preko UNDP-a. U odgovoru na Žurnalov upit Vlada Kantona Sarajevo tada se pozvala na međunarodni Ugovor potpisan između UN-a i Bosne i Hercegovine decembra 1995. koji definiše način rada UN agencija na teritoriji Bosne i Hercegovine, a kojeg povezuju sa članom 10 stav (1) c) Zakona o javnim nabavkama BiH!?

Pa je tako primjera radi javne nabavke za sanaciju objekata MUP-a KS te nabavke opreme za Vodovod i kanalizaciju koje sa 1,2 miliona u potpunosti finansira kanton vodio UNDP! Iako je sasvim jasno kada se izuzeća mogu raditi u ovim nabavkama, koje je u potpunosti finansirao Kanton, to nije bio slučaj.

Podsjetimo da je ukupno 15 zajedničkih projekata predviđeno u razdoblju od 2018. do 2020. godine koje Vlada Kantona Sarajevo realizuje u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP). Ukupna vrijednost za 2019. i 2020. godinu je 27,9 miliona, od čega UNDP donira 5,7, a preostalih 22,2 miliona su iz kantonalnog budžeta. Nekoliko projekata kantonalna vlada finansira u potpunosti, no ipak je procedura javne nabavke prepuštena UNDP-u, iako bi shodno zakonu to morali voditi kantonalna ministarstva ili institucije.

Podsjetimo i na pisanje kolega sa portala Tačno. net kada je u toku pandemije korona virusa UNDP BIH  kroz program „Odgovor na Covid 19“ nabavljao medicinsku opremu na krajnje netransparentan način. Budžetskim sredstvima građana ove države, kao i donacijama za borbu protiv pandemije, ova međunarodna organizacija favorizirala je pojedine dobavljače te sklapala ugovore sa firmama koje su bile uključene u afere koje su obilježile 2020. godinu.

Navedena kršenja Zakona o javnim nabavkama kao i obično, nisu bila zanimljiva nadležnim tužilaštvima dok iz Agencije za javne nabavke navode da ugovorna tijela snose odgovornost za provedene postupke odnosno donesene odluke piše Žurnal.info

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79