Nabavljaju (ne)medicinski kiseonik: Bolnica u Doboju nema problema jer ne mari za odluku Agencije

Dok direktor UKC RS Vlado Đajić danima kuka kako su zalihe kiseonika u ovoj zdravstvenoj ustanovi pri kraju, dobojska bolnica nema problema s tim. Naime, oni i dalje kupuju kiseonik od firme koja nema dozvolu za uvoz i promet medicinskog kiseonika, nego samo industrijskog .

Radi se o firmi Tehnogas-Kakmuž iz Petrova, koja također spada u istu grupaciju kao i TGT iz Trna, na čijem čelu je bivši ministar MUP-a RS Stanislav Čađo. Naime, većinski paket dionica u obje firme ima italijanska komapnija SOL.

Primarna djelatnost Tehnogasa-Kakmuža je proizvodnja ugljen dioksida. U “slobodno vrijeme” uvoze i kiseonik, ali nemaju odobrenje Agencije za lijekove za uvoz i promet medicinskog gasa. To znači da mogu uvoziti i prometovati samo industrijski kiseonik.

Sve to nije smetalo dobojskoj bolnici da od ove firme kupuje kiseonik i koristi ga pri liječenju pacijenata, uključujući i one oboljele od koronavirusa. Prema odluci o izboru najboljeg ponuđača koju je donijela uprava dobojske bolnice “Sveti apostol Luka”, vrijednost nabavke je 389.500 KM bez PDV-a, odnosno oko 450.000 KM sa PDV-om.

U odluci se navodi da je Tehnogas-Kakmuž dostavio ekonomski najpovoljniju ponudu. To da navedena firma uopće ne može uvoziti i prodavati medicinski kiseonik upravi bolnice nije zasmetalo.

Inače, Tehnogas-Kakmuž dobojskoj bolnici već godinama isporučuje kiseonik, a samo u toku ove godine na ovaj način su zaradili 1,5 miliona maraka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79