Nabujala Drina pravi probleme stanovnicima Foče, Ustikoline i Goražda

Vodostaj Drine u blagom je porastu, nabujala rijeka koja nosi drveće i velike količine smeća uglavnom je unutar obaloutvrda, ali je na pojedinim dijelovima poplavila nezaštićeno priobalje.

U Donjoj Sopotnici u Novom Goraždu kroz odvodne kanale i propuste voda je prodrla u naselje, pa se stanovnici pokušavaju zaštiti vrećama sa pijeskom. Neki od njih, pamteći katastrofalne poplave iz decembra 2010. godine izmještaju stvari iz prizemlja.

Poplavljeni su pomoćni objekti izgrađeni u priobalju iz kojih su vlasnici izmjestili stoku.

– Opštinski štab Civilne zaštite jutros je primio informaciju da bi u toku dana moglo doći do pojačanog protoka rijeke Drine. Mi smo preduzeli niz aktivnosti na sprječavanju plavljenja privrednih i stambenih objekata pa smo ovdje u naselju Donja Sopotnica izgradili jedan zaštitni zid od vreća napunjenih pijeskom kako bismo zaštitili ove prve kuće. Nivo Drine je u blagom porastu i trenutno ne predstavlja veliku opasnost. Nalazimo se na tački obaloutvrde i imamo još dobrih metar razlike do prelaska rijeke u obližnje polje. To bi bio veliki problem i nadam se da se neće desiti toliki priliv vode – kazao nam je član Štaba CZ Novo Goražde, Tomislav Čarapić.

U Ustikolini su Drina i Kolina poplavile bazen i dio ugostiteljskog kompleksa „Baša“.

Prema posljednjim mjerenjima uzvodno od Foče vodostaj Drine je u stagnaciji i u večernjim satima očekuje se pad nivoa vode. Problem Foče, Ustikoline i Goražda je što su ova tri grada smještena na dijelu vodotoka između HE Piva na Mratinju u Crnoj Gori i HE Višegrad, dodatno ga usložnjava činjenica da je prije par dana ponovo pukla lančanica koja postrojenja u Višegradu štiti od ogromnih količina smeća, tako da je potreban koordiniran rad dvije hidroelektrane kako bi sve prošlo bez problema, piše Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79