Načelnici i gradonačelnici 12 općina i gradova u BiH ispunili 152 od 735 datih obećanja

Nakon tri godine mandata 12 lidera jedinica lokalne samouprave u BiH ispunilo 152 od ukupno 735 datih predizbornih obećanja

Od ukupno 735 obećanja koja su dali načelnici i gradonačelnici 12 jedinica lokalne samouprave u BiH, a čije ispunjavanje prati Istinomjer, nakon tri godine u potpunosti je ispunjeno njih 152, dok gotovo polovina (49%) datih obećanja ima veliku šansu da budu ispunjena do kraja mandata u oktobru 2020. godine. Osim toga, 197 obećanja ili njih 26%, nalazi se u kategoriji srednje vjerovatnoće ispunjenosti, dok 181 obećanje (25%) ima nisku vjerovatnoću da će biti ispunjeno do kraja mandata.

Pokazali su to rezultati monitoringa ispunjenosti predizbornih obećanja 12 načelnika i gradonačelnika u BiH, a koji već treći mandat lokalne vlasti provodi inicijativa Istinomjer.


Više od polovine datih obećanja za mandatni period (2016 – 2020) ispunio je načelnik Općine Stari Grad Sarajevo, Ibrahim Hadžibajrić, njih 79 od ukupno 124. Veći broj ispunjenih obećanja u Općini Stari Grad u trećoj godini mandata odnosi se na sanaciju i asfaltiranje ulica, te izgradnju i rekonstrukciju potpornih zidova u određenim mjesnim zajednicama sa područja Općine Stari Grad Sarajevo. U trećoj godini mandata ispunjeno je obećanje koje se odnosi na izgradnju fiskulturne sale uz osnovnu školu “Edhem Mulabdić”, a novosagrađena sala otvorena je 01. oktobra 2019. godine. Nastavljene su i aktivnosti na utopljavanju objekata osnovnih škola, a trenutno se radi na utopljavanju objekta O.Š. “Mula Mustafa Bašeskija“, a radovi na uređenju Štrosmajerove ulice, trenutno su u završnoj fazi.

Načelnik Općine Centar, Nedžad Ajnadžić u svom predizbornom programu 2016. godine dao je sa druge strane najviše obećanja, ukupno 205, od kojih je u potpunosti u prve tri godine mandata ispunio njih 28. Od ispunjenih obećanja u protekloj godini mogu se izdvojiti ugradnja novog kosog lifta u naselju Ciglane, ali i rekonstrukcija mosta i ceste u Nahorevskoj ulici. Među obećanjima koja su dobila ocjenu u progresu su izgradnja velike biciklističke staze, čija treća faza realizacije je započela krajem oktobra 2019. godine, izgradnja sportskih ploha, uređenje parka kod Druge Gimnazije, ali i brojna obećanja koja su se odnosila na budžetska izdvajanja, poput onih za porodilje, sufinansiranje umjetne oplodnje, subvencije za penzionere, boračku populaciju, sredstva za kulturu, ali i druga obećana budžetska izdvajanja. Obećanje o modernizaciji stadiona “Asim Ferhatović Hase”, iako Općina Centar svake godine u svom Budžetu izdvaja određena sredstva za tu namjenu, ocijenjeno je kao zaustavljeno s obzirom da druga faza njegove modernizacije, koja je trebala rezultirati ispunjavanjm kriterija koje propisuju FIFA i UEFA za održavanje međunarodnih utakmica, nije realizovana.

I u trećoj godini mandata, Gradska uprava Banja Luke, na čelu sa gradonačelnikom, Igorom Radojičićem bavila se putnom i komunalnom infrastrukturom, stipendiranjem učenika i studenata, stambenim zbrinjavanjem, izgradnjom dječijih igrališta, unaprijeđenjem rada gradske administracije i dr.
Treća godina mandata gradonačelnika Igora Radojičića protekla je u znaku projekta “Banja Luka se gradi” čijom realizacijom je otvoreno više javnih gradilišta od kojih se polovina odnosi na nove velike projekte čija realizacija je započela u 2019. godini. Neki od tih projekata su izgradnja saobraćajnice kroz naselje Šargovac, prva faza radova na izgradnji objekta mjesne zajednice i policijske stanice na Laušu, radovi na izgradnji kružne raskrsnice kod restorana “Sirano”, izgradnja saobraćajnice u banjalučkom naselju Petrićevac, a položen i kamen temeljac za izgradnju ambulante porodične medicine u ovom naselju. U okviru projekta “Banja Luka se gradi“ započeli su i radovi na izgradnji vodovodne mreže u Mišinom hanu, a na području Čokorskih polja počela je izgradnja vodovodne mreže u okviru projekta “Voda I“ kojim je predviđena gradnja 56 kilometara nove vodovodne mreže na seoskom i prigradskom području”.

Tokom treće godine mandata gradonačelnika Bijeljine, Miće Mićića napravljen je određeni pomak u pogledu ispunjavanja datih obećanja u odnosu na prethodnu godinu. Međutim, od ukupno trideset, u cjelini su i dalje ispunjena samo tri obećanja i to dovođenje pitke vode u Modran, završetak izgradanje vrtića i škole u Ledinicima i završetak svlačionica i aktiviranje fudbalskog kluba. Napredak u odnosu na drugu godinu mandata napravljen je u realizaciji obećanja u vezi izmještanja autobuske stanice, zaštite od poplava, završetka industrijske zone i završetka Centra za socijalni rad, te su ona ocjenjena ocjenom u progresu. Ocjenom započeto ocijenjeno je ispunjavanje obećanja na poboljšavanju uslova rada u MZ Golo Brdo kao i izgradnji sportske hale u Patkovači.


I gradska uprava Prijedora na čelu sa gradonačelnikom Milenkom Đakovićem, još uvijek nije zabilježila niti jedno u potpunosti ispunjeno obećanje, a u protekloj godini nastavila je realizaciju već započetih projekata, poput izgradnje vodovoda Crno vrelo, nastavak izgradnje sportske dvorane na Urijama, kao i početak hidrogeoloških istraživanja na Tomašičkim jezerima.
Infrastrukturni projekti, izgradnja gradskog trga, kao i izgradnja sportske dvorane bili su fokus treće godina mandata opštinske uprave Istočnog Novog Sarajeva, odnosno načelnika Ljubiše Ćosića. Načelnik Ćosić je u svojoj predizbornoj kampanji dao ukupno 36 obećanja, od čega je za protekle tri godine ispunjeno njih četiri. Neki od projekata čija realizacija nije započela su završetak galerije “Kućanski”, izgradnja Aqua parka, rekonstrukcija Tomića vrela itd.
Kraj druge i početak treće godine mandata Gradske Uprave Trebinja obilježila je ostavka gradonačelnika Luke Petrovića, obzirom da je preuzeo funkciju generalnog direktora “Elektroprivrede Republike Srpske”. Za Istinomjer je tada potvrđeno da će Petrovićev nasljednik, aktuelni gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić nastaviti realizaciju započetih projekata. U trećoj godini mandata Gradska Uprava Trebinja, osim na infrastrukturnim, radila je i na realizaciji projekata koja se odnose na socijalna davanja te unaprijeđenje turističke ponude. Dva obećanja i dalje imaju status nije započeto, a u pitanju su obećanja koja se odnose na obezbjeđenje gradskog arhitekte i izrade studije izvodljivosti za formiranje odjeljenja Poljoprivrednog fakulteta.


Iz predizbornog programa “Novi Grad 2020” Istinomjer je izdvojio 35 obećanja načelnika Općine Novi Grad Sarajevo Semira Efendića, od kojih je zaključno sa trećom godinom mandata ispunjeno tek jedno koje se odnosilo na izgradnju sportske sale u Dobroševićima. Bitno je naglasiti da je ovo obećanje ispunjeno još tokom druge godine mandata načelnika Efendića. Općina Novi Grad je nastavila sa sufinansiranjem kreditne kamatne stope za mlade koji prvi put rješavaju svoje stambeno pitanje, projektom podrške porodicama koje dobiju blizance, treće, četvrto i svako naredno dijete, kao i projektom izgradnje sportske dvorane uz školu “Umihana Čuvidina”. U kontekstu obećanja za sanaciju krovova i fasada Općina Novi Grad Sarajevo kontinuirano izdvaja sredstva u budžetima za finansiranje projekata sanacije fasada i krovova, a kao najznačajni projekat u toku ovog mandata započela je i okončana sanacija zgrade “Pancirka” na Dobrinji.

Grad Široki Brijeg na čelu sa gradonačelnikom Mijom Kraljevićem u trećoj godini mandata nastavio je već započete, ali i započeo nove aktivnosti u vezi izgradnje gradskih vodovoda. U okviru projekta “Adriatic canyoning”, od 2017. godine Grad Široki Brijeg provodi mnogobrojne aktivnosti na izgradnji novih, te sanaciji i uređenju postojećih turističkih sadržaja. U trećoj godini mandata provodile su se i određene aktivnosti u gospodarskim zonama Trn i Knešpolje, kao i na izgradnji prečistača otpadnih voda. Od četiri ispunjena obećanja, tri su ispunjena u prvoj ili drugoj godini mandata, a jedno u trećoj godini i odnosilo se na uspostavu ureda za evidenciju i upravljanje imovinom.

Aktuelni načelnik sarajevske opštine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo je u predizbornoj kampanji dao ukupno 24 obećanja, a nakon tri godine mandata još uvijek nije ispunio niti jedno u potpunosti. Ocjenu u u progresu dobilo je 10 obećanja, a među njima se izdvajaju obećanje o 7 kružnih tokova, te obećanja o izgradnji mjesne zajednice i ambulante u Hrasnom brdu.


Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić je u predizbornom programu sa kojim je nastupio 2016. godine dao 27 obećanja. Nakon tri godine mandata, ispunjena su i dalje tek dva obećanja, a to su obećanja o izradi Budžeta za građane, te ograničavanja Budžetske rezerve na 3% Budžeta grada. U odnosu na prošlogodišnji izvještaj, nakon tri godine mandata zabilježeno je i jedno prekršeno obećanje koje se odnosi se na zaustavljanje svakog daljeg zaduživanja Grada Bihaća. Naime, u decembru 2018. godine Gradsko vijeće Bihać je donijelo odluku o zaduženju u iznosu od 2 miliona KM, putem emisije obveznica. Ocjenom progresu ocijenjena su 3 obećanja, od kojih se može izdvojiti obećanje o moderniziranju stadiona NK Jedinstvo.

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović je pred izbore 2016. godine dao ukupno 21 obećanje, a ni on nakon tri godine mandata još uvijek nije ispunio niti jedno od obećanja koja prati istinomjer. Među obećanjima koja su dobila ocjenu započeto nalazi se ono o izgradnji Gradskog groblja, te obećanje koje se odnosi se na izgradnju nedostajućih komunalnih objekata. Ocjenu u progresu je dobilo 6 obećanja koja se odnose na nastavak već postojećih praksi, poput sprječavanja privatizacije javnih preduzeća ili podržavanje toplifikacije individualnih objekata.

Iako su evidentne velike razlike među 12 analiziranih lokalnih zajednica u pogledu progresa u ispunjavanju obećanja datih uoči Lokalnih izbora održanih u oktobru 2016. godine, nakon tri godine njihovog mandata se ipak može zaključiti da je ostvaren određen pomak u odnosu na prethodnu godinu.

S obzirom da su obećanja na lokalnom nivou dosta konkretnija u odnosu na obećanja koja se daju na višim nivoima vlasti, ohrabruje i veliki broj obećanja koji je dobio ocjenu “u progresu”, a koja imaju veliku vjerovatnoću da će biti ispunjena u narednoj godini. S obzirom da se radi o izbornoj godini, može se očekivati i već tradicionalno veći zamah u realizaciji obećanih projekata u 12 Općina i Gradova koje je svojim istraživanjem obuhvatio Istinomjer.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79