Načelnici iz FBiH: Srbi iz Federacije mogu mirno spavati, vidjet ćete naredne korake!

Nakon sastanka s Dodiko, predstavnici općina Bosanski Petrovac, Glamoč, Bosansko Grahovo i Drvar kazali su kako su dobili “moralnu i finansijsku podršku”, kao i da će se “tek vidjeti” koraci koje su spremili.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao se danas u Banjoj Luci sa načelnicima općina Bosanski Petrovac, Glamoč, Bosansko Grahovo i Drvar, te je razgovarano o položaju Srba u ovim općinama u FBiH.

Nakon sastanka, kojem je prisustvovalo i nekoliko ministara u Vladi RS-a, predstavnici spomenutih općina su istakli da su dobili “moralnu i finansijsku podršku”, kao i da će se “tek vidjeti” koraci koje su spremili, a ukoliko se ne odustane od izgradnje migracionog centra u mjestu Medeno Polje, kao i proslave koju na području Drvara planira organizovati HDZ Livanjskog kantona.

– Imat ćemo mjere prema najugroženijim općinama gdje imamo četiri srpska načelnika. Sigurni smo da ćemo kontramjerama utjecati da se situacija stabilizuje, ali i da srpski narod bude umiren i stabilan – kazao je Đorđe Radanović, iz Odbora za zaštitu srpskih prava u FBiH.

On je govorio i Aneksu 7 Dejtonskog sporazuma, da se ne smije blokirati povratak stanovništva, te da je to okosnica oko koje će se boriti, a rekao je i kako će općinama biti povećani budžeti.

– Imat ćemo adekvatan odgovor na sve izazove koji slijede – istakao je Radanović.

Na pitanje kako će konkretno spriječiti izgradnju migrantskog centra u Medenom Polju, rekao je samo “vidjet ćete”.

– Kada bih sada rekao kako će biti spriječeno, oni bi onda uradili drugu stvar koja bi nas preduprijedila. Zato, živi bili pa vidjeli – istakao je Radanović.

Komentarišući najavljenu proslavu u Drvaru, kazao je da će “i tu situacija biti riješena”.

Sve će biti kako treba i srpski narod u Federaciji BiH može mirno da spava – dodao je.

Dejan Prošić načelnik općine Bosanski Petrovac, kazao je da se ova lokalna zajednica protivi smještanju migranata u selu Medeno Polje na području ove općine.

Podsjetio je da je jednoglasno donesena rezolucija općinskog vijeća koja se “protivi takvom načinu rješavanja migrantske krize”.

Istaknuo je da su na današnjem sastanku u Banjoj Luci dobili “moralnu i finansijsku podršku”.

– Ako se ostane pri namjeri da se migranti smjeste u Medeno Polje, krenut ćemo i sa drugim represivnim mjerama i protestima – istaknuo je Prošić.

On je kazao da su svi u Bosanskom Petrovcu, bez obzira na nacionalnu, vjersku ili drugu pripadnost, protiv izgradnje, migrantskog centra u ovom mjestu prenosi Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79