Načelnici iz KS: Protiv proglašenja olimpijskih borilišta nacionalnim spomenikom

Načelnici Općina Stari Grad Sarajevo, Ilidža, Hadžići i Trnovo, povodom najave Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH o pokretanju postupka za donošenje konačne odluke o proglašenju olimpijskih borilišta na Igmanu, Bjelašnici i Trebeviću nacionalnim spomenikom BiH, angažovali su advokatski tim i najavljuju borbu protiv, kako tvrde, neustavnih odluka Komisije koje parališe nadležnosti jedinica lokalne samouprave.

Pomenute jedinice lokalne samouprave već su održale niz sastanaka na kojima su učestvovali općinski pravobranioci, pomoćnici načelnika za oblasti geodetskih i imovinsko-pravnih poslova, urbanizma i prostornog uređenja i ostalo stručno osoblje ovih općina gdje je raspravljano o najavljenoj odluci Komisije. U svrhu zajedničkog rada formirano je ad hoc tijelo od navedenih uposlenika, dok su načelnici Ibrahim Hadžibajrić, Nermin Muzur, Hamdo Ejubović i Ibro Berilo angažovali i advokatski tim koji će ih zastupati u tom predmetu.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH zatražila je od Općina Stari Grad, Hadžići i Trnovo da u što kraćem roku dostave raspoložive podatke o olimpijskim borilištima na Igmanu, Bjelašnici i Trebeviću kako bi ih proglasila nacionalnim spomenikom, a postupak je pokrenula na osnovu peticije.

Općinama je ostavljen rok od 15 dana da dostave traženo i eventualne primjedbe i sugestije, zbog čega su pomenuti načelnici uputili jasan i decidan odgovor Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH kojim zahtijevaju potpunu dokumentaciju, kao i održavanje radno-konsultativnog sastanka radi zaštite Ustavom i zakonom zagarantovanih prava jedinica lokalne samouprave.

Načelnici smatraju da ne postoji nikakvo obrazloženje da se olimpijska borilišta na Bjelašnici, Igmanu i Trebeviću – a, to su staze za olimpijski spust i veleslalom na Bjelašnici, staze za biatlon i skijaško trčanje na Igmanu, skakaonice na Malom polju na Igmanu i bob staza na Trebeviću proglase nacionalnim spomenikom.

U dopisu upućenom Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH ukazali su da bi eventualno proglašenje tih borilišta na Bjelašnici, Igmanu i Trebeviću nacionalnim spomenikom bilo nezakonito i suprotno pravima i pravnim interesima Općina Stari Grad, Hadžići i Trnovo, a koja su im zagarantovana Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi, Zakonom o principima lokalne samouprave FBiH i Zakonom o stvarnim pravima FBiH, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79