Načelnik Ilidže, Nermin Muzur: Općinske službe bile su privatizirane, budžetski novac završavao na računima vijećnika

Povodom 100 dana mandata Nermin Muzur (NiP), načelnik Općine Ilidža, predstavio je zatečeno stanje pri preuzimanju funkcije. Kako tvrdi, uočene su brojne nepravilnosti iz mandata bivšeg načelnika Senaida Memića (SDA).

Kako je rekao na konferenciji za novinare, jedan od većih problema bio je u vezi s građevinskim i urbanističkim dozvolama.

Objasnio je kako je u novembru prošle godine općinska inspekcija problematizirala i Službi za prostorno uređenje dostavila spisak od 109 problematičnih rješenja za građenje ili urbanističkih dozvola koje su imale razlog za ništavnost. Rekao je da se pristupilo rješavanju tih slučajeva, pa je ostalo da se riješi samo još 10-ak spornih.

Istakao je i problem u vezi s nelegalnim zapošljavanjem u Općini Ilidža.

Nelegalna zapošljavanja državnih službenika

“Po mom dolasku odmah smo poništili četiri konkursa”, podsjetio je Muzur, kazavši i da su čak 33 ili 34 zaposlenika s mjesta namještenika, bez provođenja procedura, promovirana u državne službenike, neki čak i u šefove.

“Kantonalni inspektor naložio je poništene tih rješenja”, rekao je Muzur.

Istakao je i da općinska imovina nije evidentirana, da nenaplaćena potraživanja iznose 4,8 miliona maraka, da budžet nije izvršavan u skladu sa zakonom, da su sredstva korištena nenamjenski…

“Jedna od interesantnijih stavki je nabavka 145 Microsoft licenci od 47.000 KM, koje nikada nisu aktivirane, nisu upotrijebljene”, rekao je Muzur.

Prema njegovoj tvrdnji, budžetski novac dodjeljivan je bez kriterija i javnih poziva.

“Novac pojedinim udruženjima, kroz neke aktivnosti tih udruženja, završavao je na privatnim računima općinskih vijećnika”, tvrdi Muzur.

Kako je rekao, neke općinske službe koje su dodjeljivale najveći dio sredstava bile su bukvalno privatizirane.

“Oni koji su davali prijedloge o tome koliko će ko dobiti novca, zapravo su bili i krajnji korisnici tih sredstava”, tvrdi Muzur.

Među problemima je naveo i 150 pasivnih zakupaca javnih površina, da uposlenici Općine nisu ocijenjeni posljednje četiri godine, da služba interne revizije nije uspostavljena…

Na dobrom putu da počne gradnja pruge Ilidža-Hrasnica

Muzur je govorio i o ciljevima koje namjerava ostvariti tokom mandata. Oni su sažeti u dodumentu Plan za Ilidžu 2020.-2024. U tom dokumentu naglasak je stavljen na ekonomiju, poslovne inkubatore, reformu javne uprave, poslovne zone, bolji javni prijvoz, nove parkinge, sigurniju i čistiju Ilidžu…

Među konkretnim projektima, navedena je izgradnja osnovne škole na Stupu, žičara Hrasnica – Igman, izgradnja tramvajske pruge Ilidža – Hrasnica…

“Ulažemo velike napore i na dobrom smo putu da konačno krenemo u realizaciju najvećeg investicijskog projekta o kojem se priča posljednjih 50 godina”, kazao je govoreći o gradnji pruge.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79