Načelnik Jablanice: Nama ne može pomoći hiljadu vatrogasaca, gašenje iz zraka čekamo danima

Damir Šabanović, načelnik Jablanice, za naš portal kaže kako trenutno stanje s požarom u toj općini nije loše, ali da je to samo tako jer je jutro, koje je obično mirnije.

“Sinoć je bio ugrožen jedan objekat, restoran, ali srećom nije bilo nikakvih belaja”, kaže nam on.
To je sve nepristupačan teren i nije nimalo jednostavno gasiti, naglaša on.

“Mediji ponavljaju apele za dolazak volontera, a ja im kažem – da to nije šetnja po parku. Ovdje ne može bilo kakav volontrr gasiti požar, treba biti sjajno fizički spreman, nositi 20 litara vode”, kaže načelnik.

Požarište se jučer proširilo za novih 30 hektara, dodaje je, jutros je to više, a dalje se širi prema području grada Mostaru.

Požar se gasi domaćim snagama, u gašenju učestvuju jablanički vatrogasci, GSS, DVD, lovci, planinari.

“Ovo je situacija gdje vam hiljadu vatrogasaca ne može pomoći”, kaže Šabanović te aludira da je potrebna pomoć gašenja iz vazduha. Iz poznatih razloga nije bilo pomoći Oružanih snaga, a prije dva dana je otišao zahtjev Ministarstvu sigurnosti BiH za međunarodnu pomoć.

Dok gori Hercegovina, Vijeće ministara BiH još čeka na donošenje odluke da li će zatražiti pomoć od susjeda koji posjeduju letjelice za gašenja požara.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79