Načelnik Jablanice podnio krivičnu prijavu protiv Dodika: Nije dao helikoptere OSBiH

Načelnik Općine Jablanica Damir Šabanović podnio je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine krivičnu prijavu protiv člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika zbog opstruiranja donošenja odluke za korištenje helikoptera Oružanih snaga BiH za gašenje požara na području te općine.

Šabanović je u prijavi naveo da je na području Jablanice, lokalitet Komadinovo vrelo 11. avgusta izbio požar, koji je zahvatio šumska dobra.

– Zbog visokih temperatura i vjetra požar se brzo širio, a zbog nepristupačnog terena vatrogasne i druge službe Civilne zaštite i gorskih službi spašavanja nisu u mogućnosti zaustaviti i lokalizovati požar. Prema informacijama koje su nam dostupne iz medija član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ne dajući saglasnost za angažman helikoptera na koji način je učinio znatnu štetu prirodnom bogatstvu Bosne i Hercegovine. Kao službeno lice u institucijama Bosne i Hercegovine, svjesno i u namjeri da drugom nanese štetu, u ovom konkretnom slučaju propustio ili odbio da reaguje jer je iskorištavanjem službenog položaja i neizvršavanjem svoje službene dužnosti počinio krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja, iz Člana 220. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine – navodi Šabanović u krivičnoj prijavi.

Mogu samo da izviđaju: EUFOR odgovorio Komšiću da nemaju opremu za gašenje požara

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79