Načelnik Pala traži da ulica nosi ime Momčila Krajišnika

Načelnik Opštine Pale Boško Јugović predložio je jučer na sjednici Skupštine opštine da jedna od paljanskih ulica nosi ime ratnog zločinca Momčila Krajišnika, koji je nedavno umro od posljedica koronavirusa.

Јugović je rekao novinarima da će to Skupština prihvatiti kao inicijativu, da bi komisija i odbornici predložili koja bi to ulica bila, prenosi Srpskainfo.

“To će sigurno biti odlučeno na nekoj od narednih sjednica”, kazao je Јugović.

Momčilo Krajišnik rođen je u naselju Zabrđe u općini Novo Sarajevo. Bio je član Saveza komunista Jugoslavije. U julu 1990. bio je među osnivačima Srpske demokratske stranke (SDS) čiji je lider bio Radovan Karadžić. Prvobitno je imenovan za predsjednika lokalnog odbora te stranke Novi Grad Sarajevo.

Na izborima 1996. godine izabran je za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda na mandat od dvije godine.

Uhapšen je na Palama u aprilu 2000. godine i prebačen u pritvor Haškog tribunala. U septembru 2006. godine pred Haškim tribunalom proglašen je krivim za zločine protiv čovječnosti i osuđen na 20 godina zatvora.

Momčilo Krajišnik je većinu kazne – devet godina – proveo u pritvoru Tribunala, ali je zadnje četiri i po godine proveo u zatvoru u Velikoj Britaniji. Iste godine nakon izricanja konačne presude Tribunala, Krajišnik je prebačen na izdržavanje kazne u zatvor u Velikoj Britaniji. Nakon godinu dana provedenih u zatvoru, napisao je prvu molbu za prijevremeno puštanje na slobodu, koja je odbijena.

Nakon što je odležao dvije trećine kazne, pušten je na slobodu 30. aprila 2013. godine.

Haški osuđenik i ratni zločinac Momčilo Krajišnik umro je 15. septembra od posljedica infekcije COVID-19 na klinici u Banjoj Luci. Imao je 75 godina. Sahranjen je 17. septembra na groblju Pribanj kod Pala prenosi Raport.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79