Načelnik Prošić: Ako migranti dođu u Medeno Polje, mi ćemo krenuti u Evropsku uniju

Posljednjih nekoliko dana, kako migrantska kriza u Usko-sanskom kantonu sve više eskalira, Medeno Polje, mjesto desetak kilometara od Bosanskog Petrovca, sve se češće spominje kao lokacija na kojoj bi oni mogli biti smješteni.  

Pogledajte potresne fotografije migranata u kampu Vučjak: Voda iz cisterne, struja iz agregata

U tom mjestu postoji nekadašnja farma krava i ovaca, a vlasnik Halil Bajramović ponudio ju je besplatno za smještaj migranata. Međutim, u Bosanskom Petrovcu oštro se protive toj ideji.

Dejan Prošić, načelnik te općine, podsjeća da je Općinsko vijeće donijelo rezoluciju kojom se protivi takvom rješavanju migrantske krize.

– Smatramo da bi to bio veliki udar na našu lokalnu zajednicu, koja ima svega 4.000 stanovnika. Ako dođe 2-3.000 migranata, to potpuno mijenja strukturu stanovništva. Mi nikako ne možemo odgovoriti ni sigurnosnim, ni medicinskim izazovima. Svi stanovnici su protiv toga, ne želimo da naša lokalna zajednica bude talac neriješenih odnosa unutar viših nivoa vlasti i međunarodne zajednice – decidan je Prošić.

U slučaju da neko bez njihovog pristanka pokuša smjestiti migrante na ovu lokaciju, kaže da će izaći na ulice i blokirati magistralni put M5.

– Ako nama dođu migranti, ništa drugo nama ne preostaje nego sve napustiti te da i mi krenemo put Evropske unije – kaže Prošić.

On podsjeća da čak ni Bihać ne može odgovoriti ovim izazovima, a to pogotovo ne bi mogli učiniti oni u Bosanskom Petrovcu.

– Mi nemamo bolnicu, imamo jednu malu policijsku stanicu… Jednostavno, ne možemo odgovoriti tim izazovima – zaključuje načelnik.

Prošić: Ne želimo biti talac neriješenih stvari na višim nivoaima vlasti 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79